Alexandru Rafila anunță revoluția sistemului medical din România! Ministrul Sănătății a subliniat că 100 de milioane de euro, bani din fonduri PNRR, vor fi direcționați către aceste proiecte menite să revoluționeze sistemul de sănătate publică din țara noastră.
”94 de cereri de finanțare aprobate pentru digitalizarea unor instituții cruciale din sistemul central de sănătate publică, inclusiv pentru Ministerul Sănătății.
100 de milioane de euro, fonduri PNRR vor fi direcționate către aceste proiecte.
Transformarea digitală a sistemului de sănătate din România urmează o strategie foarte clară, elaborată împreună cu experți și specialiști din cadrul OMS. Este util să învățăm din experiența celor care au transformat, cu succes, sisteme de sănătate publică din Uniunea Europeană prin digitalizare”, a scris Alexandru Rafila pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că a luat decizia unei stări de alertă epidemiologică în România, pe fondul creșterii numărul de cazuri de gripă.
„E a treia săptămână de creștere consecutivă, peste nivelul mediu înregistrat în ultimii cinci ani. O să revin cu un grafic ca să explicăm acest lucru. Se numește săptămână epidemică și, la fel ca anul trecut, nu e nimic diferit, am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică, după ce se înregistrează trei săptămâni de creștere. Nu se instituie niciun fel de restricții. Această situație probabil va mai dura până la finalul lunii februarie”, a declarat Alexandru Rafila.
„E foarte important triajul. Rog părinții care au copii cu simptomatologie să-i rețină la domiciliu și să ia legătura cu medicul de familie. Copiii trebuie învățați cum să tușească, să folosească un șervețel.
La nivelul populației, evident recomandăm evitarea aglomerației. Pot folosi și masca de protecție, nu e obligatorie. Spălarea mâinilor e recomandată. Vaccinarea antigripală. Asta e situația, vă răspund la întrebări”, a mai spus ministrul.
Întrebări și răspunsuri:
Când ar putea fi declarată epidemie de gripă?
„Nu va fi cazul. Menținerea trendului crescător e limitată, la final de februarie se încheie probabil”.
Sunt probleme speciale în anumite unități medicale, unde nu mai există locuri?
„Sunt astfel de situații. Majoritatea cazurilor de gripă sunt în București și, în mod evident, găsim soluții pentru cei care au nevoie de o îngrijire mai complexă, în cazul celor de la Terapie Intensivă”.