Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat, luni, că în acest al cincilea val al pandemiei de coronavirus numărul cazurilor grave de COVID este mai mic decât în valurile precedente. Problema este că transmisibilitatea e mai mare și apar focare de infecție în spitale.
Rafila a mai spus că vârful valului 5 COVID abia urmează, dar apoi numărul infectărilor va începe să scadă și, din martie, ar putea fi luate măsuri de relaxare.
Ministrul Sănătății a afirmat că există focare în rândul personalului medical, o astfel de situație fiind chiar în București.
Peste 3.800 de medici de familie au încheiat contracte pentru testarea COVID-19. Alexandru Rafila: Testarea la medicul de familie, soluția pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare.
„Spre deosebire de valurile anterioare, aici avem două diferențe. E adevărat că proporția de cazuri grave, care necesită spitalizare sau ATI, e mai mică, dar apar probleme legate de transmisibilitate, care afectează personalul medic sau pacienții internați cu alte boli și care se infectează în spital. Nu sunt probleme legate de forme grave ale bolii, dar dacă apar câteva cazuri, trebuie să-ți continui activitatea și înseamnă relocarea de personal de pe alte secții”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.
Ministrul Sănătății a mai declarat că vârful valului 5 COVID va fi atins în intervalul 10 – 15 februarie, apoi numărul cazurilor de infectare va scădea. „Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual”, a mai afirmat Alexandru Rafila.
Grupul de Comunicare Strategică anunţă că până luni, la ora 10:00, s-au înregistrat peste 12.000 de cazuri noi de COVID-19. Au fost raportate 41 de decese. La ATI sunt internate 629 de persoane, cu 30 mai mult decât în ziua anterioară. Incidenţa cazurilor în Bucureşti a crescut la 10,23 de la 9.50, în urmă cu o zi, nivel care nu a mai fost atins de la începutul lui octombrie 2021. Conform autorităţilor, la nivel naţional, gradul de pozitivare este de 31,4 %, fiind înregistrate 12.082 de persoane pozitive cu virusul SARS-CoV-2, dintr-un total de 38.473 teste RT-PCR şi antigen efectuate.