Alexandru Rafila, anunţul momentului despre noua alocaţie de hrană pentru pacienţi. Suma creşte de la 1 iunie

Spitalele din România vor implementa începând din 1 iunie noua aplicaţie de hrană pentru pacienţi şi aparţinători. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că modul efectiv în care se va realiza decontarea urmează să fie stabilit de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Filip Stan
01 iun. 2022, 14:32
Alexandru Rafila, anunţul momentului despre noua alocaţie de hrană pentru pacienţi. Suma creşte de la 1 iunie

Noua alocaţie de hrană pentru pacienţi a fost dublată pentru majoritatea pacienţilor din România.

„Este un ordin care reglementează faptul că se poate aplica această normă de hrană de 22 de lei pentru majoritatea pacienților, 33 de lei pentru câteva categorii speciale, care au nevoie de un aport nutritiv mai mare sau special. În rest, modul efectiv de decontare a sumelor va fi prezăvut printr-un ordin care va fi elaborat de CNAS, dar asta nu împiedică în niciun fel managerii spitalelor să aplice aceste prevederi a unei legi. Acest ordin a făcut posibilă aplicarea legii de la 1 iunie”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

„Cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se stabileşte prin Ordin al ministrului Sănătăţii, se actualizează anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare”, prevede legea.

Citeşte şi: Bani în plus la salariu începând de astăzi. Cine beneficiază de această majorare

Cheltuielile aferente alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se vor asigura prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

„Autorităţile publice locale pot participa la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocaţie de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale”, mai prevede legea.

Astfel, suma alocată va fi de 22 de lei, dublu faţă de până acum.

În urmă cu mai bine de o lună, invitată în direct la „Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, Beatrice Mahler a descris meniul pacienților internați în spital.

„Există a varietate de meniuri în spital, pentru că trebuie să respectăm regimurile pe care le au pacienții, dar cel mai ieftin meniu sau cel mai sărăcăcios meniu prin diversitate aș spune este cel oferit persoanelor care au regim comun, adică cei care nu au diabet, nu au tuberculoză, nu au afecțiuni care să necesite o sumă mai mare.

Dacă ne uităm la cele trei mese, aș spune că micul dejun, care din recomandările nutriționiștilor trebuie să fie cel mai bogat caloric este cel mai sărac caloric și cel mai lipsit de diversitate, pentru că din suma alocată în acest moment este foarte greu să asigurăm acest lucru.

La micul dejun se mănâncă: pâine cu unt, ceai, poate mezel. Oul depinde, pentru că poate fi dat în fiecare zi pentru că nu sunt recomandate. Laptele este un aliment de lux, brânza la fel. Lipsesc legumele proaspete, lipsesc fructele proaspete. Nici măcar cereale cu lapte pe care le consumăm acasă și ni se par o alimentație chiar sănătoasă nu pot fi date în spital, pentru că laptele este scump pentru spitalele din România.

Pentru celelalte două mese din zi încercăm să gândim lucrurile astfel încât să existe o diversitate în limita posibilă. Sigur, nu putem vorbi de diversitate când la cinci zile se repetă aceleași alimente: fasole, cartofi, linte, varză, poate paste și apoi o luăm de la capăt, regimul se repetă.

Nu spun că mâncarea nu e gustoasă, dar aici ține și de bucătarul care face mâncarea. Sigur, ea e gustoasă, dar faptul că avem bucătărie proprie ne permite să avem cantități puțin mai mari de ciorbă, felul 2.

Atunci când un pacient ajunge în spital vorbim de o alimentație destinată tipului de boală. De exemplu, pacientul cu boală pulmonară cronică, un pacient care are dificultăți de respirație, nu are indicație să consume hidrați de carbon (n.r. glucide), ei trebuie să meargă pe o dietă asemănătoare pacientului diabetic. Un pacient care are obezitate trebuie să aibă un anumit tip de alimentație pentru a reuși să scadă în greutate.

Noi respectăm regimurile standard, dar nu cele supraspecializate care țin de fiecare patologie. Alimentația e importantă pentru pacienți”, a declarat Beatrice Mahler.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu anunță majorări salariale pentru bugetari: „E un drept al acestor oameni” (VIDEO)

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației, 114 oameni au murit
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Oana Lis a vrut să se sinucidă. Ce a făcut soția lui Viorel Lis
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi