Alexandru Rafila, anunţul momentului despre noua alocaţie de hrană pentru pacienţi. Suma creşte de la 1 iunie

Spitalele din România vor implementa începând din 1 iunie noua aplicaţie de hrană pentru pacienţi şi aparţinători. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că modul efectiv în care se va realiza decontarea urmează să fie stabilit de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Filip Stan
01 iun. 2022, 14:32
Alexandru Rafila, anunţul momentului despre noua alocaţie de hrană pentru pacienţi. Suma creşte de la 1 iunie

Noua alocaţie de hrană pentru pacienţi a fost dublată pentru majoritatea pacienţilor din România.

„Este un ordin care reglementează faptul că se poate aplica această normă de hrană de 22 de lei pentru majoritatea pacienților, 33 de lei pentru câteva categorii speciale, care au nevoie de un aport nutritiv mai mare sau special. În rest, modul efectiv de decontare a sumelor va fi prezăvut printr-un ordin care va fi elaborat de CNAS, dar asta nu împiedică în niciun fel managerii spitalelor să aplice aceste prevederi a unei legi. Acest ordin a făcut posibilă aplicarea legii de la 1 iunie”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

„Cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se stabileşte prin Ordin al ministrului Sănătăţii, se actualizează anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare”, prevede legea.

Citeşte şi: Bani în plus la salariu începând de astăzi. Cine beneficiază de această majorare

Cheltuielile aferente alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se vor asigura prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

„Autorităţile publice locale pot participa la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocaţie de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale”, mai prevede legea.

Astfel, suma alocată va fi de 22 de lei, dublu faţă de până acum.

În urmă cu mai bine de o lună, invitată în direct la „Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, Beatrice Mahler a descris meniul pacienților internați în spital.

„Există a varietate de meniuri în spital, pentru că trebuie să respectăm regimurile pe care le au pacienții, dar cel mai ieftin meniu sau cel mai sărăcăcios meniu prin diversitate aș spune este cel oferit persoanelor care au regim comun, adică cei care nu au diabet, nu au tuberculoză, nu au afecțiuni care să necesite o sumă mai mare.

Dacă ne uităm la cele trei mese, aș spune că micul dejun, care din recomandările nutriționiștilor trebuie să fie cel mai bogat caloric este cel mai sărac caloric și cel mai lipsit de diversitate, pentru că din suma alocată în acest moment este foarte greu să asigurăm acest lucru.

La micul dejun se mănâncă: pâine cu unt, ceai, poate mezel. Oul depinde, pentru că poate fi dat în fiecare zi pentru că nu sunt recomandate. Laptele este un aliment de lux, brânza la fel. Lipsesc legumele proaspete, lipsesc fructele proaspete. Nici măcar cereale cu lapte pe care le consumăm acasă și ni se par o alimentație chiar sănătoasă nu pot fi date în spital, pentru că laptele este scump pentru spitalele din România.

Pentru celelalte două mese din zi încercăm să gândim lucrurile astfel încât să existe o diversitate în limita posibilă. Sigur, nu putem vorbi de diversitate când la cinci zile se repetă aceleași alimente: fasole, cartofi, linte, varză, poate paste și apoi o luăm de la capăt, regimul se repetă.

Nu spun că mâncarea nu e gustoasă, dar aici ține și de bucătarul care face mâncarea. Sigur, ea e gustoasă, dar faptul că avem bucătărie proprie ne permite să avem cantități puțin mai mari de ciorbă, felul 2.

Atunci când un pacient ajunge în spital vorbim de o alimentație destinată tipului de boală. De exemplu, pacientul cu boală pulmonară cronică, un pacient care are dificultăți de respirație, nu are indicație să consume hidrați de carbon (n.r. glucide), ei trebuie să meargă pe o dietă asemănătoare pacientului diabetic. Un pacient care are obezitate trebuie să aibă un anumit tip de alimentație pentru a reuși să scadă în greutate.

Noi respectăm regimurile standard, dar nu cele supraspecializate care țin de fiecare patologie. Alimentația e importantă pentru pacienți”, a declarat Beatrice Mahler.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu anunță majorări salariale pentru bugetari: „E un drept al acestor oameni” (VIDEO)

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București