„Să nu ne panicăm, să nu creăm o isterie, dar nici să nu renunțăm la comportamentul precaut. Oamenii să se comporte cu grijă, cu precauție”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.
El a atras atenția asupra asupra pericolului mesajelor transmise public din mai multe părți, fără a indica vreo direcție anume, care pretind că nu mai avem motive să respectăm reguli.
„Să nu dăm curs îndemnului de a nu respecta reguli. S-ar putea ca relaxarea să fie potențată de anumite mesaje transmise, că nu este o pandemie gravă, că virusul nu se mai transmite. Ne uităm și la cifrele din alte țări, unde se înregistrează o creștere a numărului de cazuri, lângă noi, în Balcani – în Macedonia, în Bulgaria”, a dat Rafila exemple similare după relaxarea măsurilor de restricție.
El spune că pericolul nu a trecut și face apel la respectarea în continuare a măsurilor de igienă și distanțare socială.
„Nu avem motive să considerăm că nu mai sunt persoane care se pot îmbolnavi, pentru că un procent foarte mic din populație a trecut prin boală. Cred că dacă ne comportăm cum trebuie nu vom avea niciun fel de problemă”, a mai arătat Alexandru Rafila.
Şi secretarul de stat în MAI medicul Raed Arafat a atras atenţia că în ultimele zile, situatia infectiilor cu SARS-COV2 si in mod deosebit numarul cazurilor active s-a deteriorat şi a făcut apel la populaţie să respecte în continuare regulile de igienă şi de distanţare socială chiar dacă unele măsuri s-au mai relaxat.
BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA 13 IUNIE. Astăzi s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de infectări cu COVID-19 de la instalarea stării de alertă în România. Este a trei zi consecutivă când numărul cazurilor a depăşit 200.
Până astăzi, 13 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 21.679 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 15.635 au fost declarate vindecate și externate.
Până astăzi, 1394 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
În intervalul 12.06.2020 (10:00) – 13.06.2020 (10:00) au fost înregistrate 14 decese (5 bărbați și 9 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Constanța, Dâmbovița, București, Suceava și Vrancea.
Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 3 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 3 deces la categoria de vârstă 60-69 ani, 3 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 4 decese la persoane de peste 80 de ani.
Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 275 de noi cazuri de îmbolnăvire.
La ATI, în acest moment, sunt internați 171 de pacienți.