Alexandru Rafila a declarat că unul dintre principalele motive pentru care România se află în criză sanitară este discreditarea personalului medical de către Cioloș și simpatizanții săi politici.
„Criza de sănătate a afectat România fără precedent în UE. Mai mult, atât prin Voiculescu, cât și prin Mihăilă, nepregătirea sistemului de sănătate nu a existat decât în mică măsură.
Ne găsim în momentul in care 18000 de cazuri pe zi și peste 500 de persoane care decedeaza zilnic nu am auzit ieri la audierea doamnei ministru să-si asume responsabilitatea pentru această tragedie.
Există un fenomen care a început în 2016 când Cioloș era prim-ministru si Voiculescu era ministru al Sănătații, s-a încercat repetat discreditarea corpului medical. Nu puteam crea o bază de încredere în vederea măsurilor ce trebuie luate cu oameni care au discreditat personalul medical.
Cioloș a folosit acest discurs pentru a crea o responsabilitate pentru parlamentari, care trebuie să renunțe la lupta politică, cu toate că au dovedit că nu pot gestiona această criză.
Dacă continuăm cu aceiași oameni supunem poporul unui dezastru.
PSD va vota impotriva unui astfel de cabinet care să creeze o situație și mai gravă în sănătatea românească.”, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a precizat luni că autoritățile trebuie să găsească rapid soluții pentru scăderea numărului mare de cazuri de coronavirus.
„Preocuparea foarte mare este legată de numărul uriaș de cazuri și de numărul extrem de mare de decese – suntem, pe primul loc în lume în ceea ce privește mortalitatea raportată la populație. Una dintre soluții (n.r. propuse de OMS) este creșterea numărului de persoane vaccinate – asta e o soluție care poate să prevină valurile ulterioare, în primăvară, mai ales.
În aceste zile, poate chiar astăzi, va sosi în țară un expert OMS specializat în astfel de situații de criză de sănătate”, a declarat Alexanru Rafila la Digi24 și s-a arătat încrezător că, împreună cu specialiștii INSP și cu reprezentanții guvernului se va găsi „o soluție să nu mai fie atâtea morți”.
„În ultima săptămână au fost 2.300 de morți, este fără precedent, cred, după Al Doilea Război Mondial. Numărul de decese va trena după câteva săptămâni de la înregistrarea acestui număr mare de cazuri, adică avem o rată de fatalitate de circa 3% în ceea ce privește decesele și asta este extrem de mult la numărul uriaș de cazuri pe care îl avem”, a mai spus Rafila.