Riscul unei pandemii de variola maimuței este exclus în acest moment, a transmis, duminică seara, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„Nici vorbă de pandemie. Este exclus așa ceva. Rata de reproducere a acestei infecţii este mult sub 1, este 0,3. Ştiți bine că pentru infecția cu noul coronavirus am plecat de la 3 și am ajuns pe la 10 sau chiar peste rată de reproducere. Deci riscul de infecție este mic și nu se transmite decât prin contact direct, prelungit, cu o persoană infectată.
Cele 90 de cazuri care au fost înregistrate în Europa au fost oarecum grupate în majoritatea lor, în sensul că se poate stabili calea de transmitere în cadrul acelor grupuri”, a spus Alexandru Rafila, duminică, la Antena 3.
Variola maimuței este nouă boală care provoacă panică la nivel mondial. Medicul Virgil Musta a anunţat, vineri seară, la România Tv, că în acest moment există o alarmă epidemiologică, însă exclude ideea că ar fi vorba despre o nouă pandemie.
Variola maimuţei se extinde în Europa. Peste 100 de cazuri au fost confirmate sau sunt suspectate în mai multe state europene. Cu toate acestea, medicul Virgil Musta spune că nu se poate pune problema de o nouă pandemie.
Cunoscutul medic de boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara a făcut noi precizări privind boala care provoacă panică în lume.
„Vaccinul de variola protejează de aceasta boala. Este o boala care nu este foarte contagioasa. De obicei apare în familie sau se pot contamina persoanele care ingrijesc persoanele bolnave. Transmiterea este pe cale respiratorie, prin contact mai apropieat, prin tegumente, prin leziuni ale tegumentelor. Nu este la fel de contagioasă precum gripa sau covidul.
Trebuie să fim prudenti. Nu cred că suntem în pericol. Este o alarma epidemiologica. Datorita faptului ca populatia trece dintr-o zona in alta, exista riscul ca o patologie cu care nu suntem obisnuiti in Europa sa apara si aici.
Se poate transmite atat de la animal la om, cat si de la om la om. Nu exista tratament specific. Simptome sunt dureri de cap, dureri de muşchi, febra, apoi apare o eruptie care initial este de culoare rosie. In niciun caz nu apare o noua pandemie. Tarile care au anuntat mai multe cazuri sunt tari in care turismul este foarte dezvoltat.
Se poate muri, 1 din 10 cazuri la persoanele care au factori de risc sau persoane care au imunitate scazuta pot avea forme severe si se poate ajunge la deces”, a declarat Virgil Musta la România tv.
Cazurile de variola maimuţei au fost până în prezent confirmate în cel puţin cinci ţări europene – Regatul Unit, Spania, Portugalia, Germania şi Italia – precum şi în Statele Unite, Canada şi Australia.