Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că, luni, o femeie de 24 de ani, care nu fusese vaccinată, a murit din cauza rujeolei. El adaugă că în ultima perioadă rujeola a cauzat şase decese. Ministrul atrage atenţia asupra faptului că boala este extrem de uşor transmisibilă, iar cu cât vârsta pacientului este mai mare, cu atât forma bolii este mai gravă.
”E foarte important să ne vaccinăm copiii şi o să încerc să vă explic de ce pentru că lumea, câteodată, nu înţelege şi în ultimele săptămâni am fost confruntat, în cadrul acestei epidemii de rujeolă, cu mai multe cunoştinţe care au avut copii mari care s-au îmbolnăvit. Dacă noi ne vaccinăm copiii aşa cum trebuie, riscul de a face rujeolă e foarte mic. Dacă există însă un număr semnificativ de copii nevaccinaţi – la noi variază, pentru că la doza întâi avem în jur de 80% dintre copii vaccinaţi, la doza a doua 65%, înseamnă că sunt cohorte mari de copii nevaccinaţi – şi atunci, în loc să nu faci rujeolă, faci rujeolă, dar nu ştii la ce vârstă faci şi faci la o vârstă mai mare. Cu cât avansezi în vârstă, forma de rujeolă e mai gravă. Astăzi am avut, din păcate, un deces la o femeie de 24 de ani, nevaccinată şi cu altă problemă de sănătate care nu ar fi contraindicat, în mod normal, vaccinarea şi a murit. Avem vreo şase decese cauzate de rujeolă în ultima perioadă. Toate ar fi fost evitabile dacă aceste persoane ar fi fost vaccinate. În toate aceste cazuri era vorba despre persoane nevaccinate. Practic, riscul creşte pe măsură ce vârsta la care te îmbolnăveşti de rujeolă este mai mare”, a afirmat Alexandru Rafila la TVR Info.
El a explicat că rujeola este ”poate cea mai transmisibilă boală din câte există”.
Ministrul a spus că majorarea, an de an, a numărului copiilor nevaccinaţi împotriva rujeolei a dus la situaţia de acum, subliniind că România nu este singura ţară aflată în această situaţie.
Rafila a catalogat drept ”o prostie” asocierea vaccinului antirujeolic cu autismul, el arătând că există studii care au contrazis aceste ipoteze.
Rafila a amintit părinţilor că ei sunt vaccinaţi, deci protejaţi şi a făcut apel către aceştia să îşi imunizeze copiii: ”Nu suntem fanatici ai vaccinării, dar ne dăm seama de beneficii”.
Rafila: Sunt puţin peste 2.000 de cazuri de COVID în fiecare săptămână. Ceea ce este îngrijorător este că sunt şi decese/ Oricine doreşte poate să se adreseze medicului de familie care are la dispoziţie vaccin împotriva noilor tulpini
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că la nivel naţional se înregistrează, săptămânal, peste 2.000 de cazuri de COVID. Conform ministrului, boala provocată de coronavirus continuă să cauzeze şi decese, aproximativ 40% dintre pacienţii decedaţi după ce au fost diagnosticaţi cu această infecţie fiind persoane vaccinate.
”Vreau să vă spun că avem în fiecare zi cam 300 de cazuri (de COVID – n.r.) la nivel naţional, sunt puţin peste 2.000 de cazuri în fiecare săptămână. Ceea ce este îngrijorător este că sunt şi decese, sunt în jur 25-30 de decese, şi cam 40% din numărul deceselor sunt la persoane vaccinate. Nu vreau să fac alte comentarii, asta este situaţia legată de infecţia cu noul coronavirus”, a afirmat Alexandru Rafila, luni seară, la TVR Info.
El a amintit că în luna decembrie România a primit şi a distribuit către medicii de familie ser pentru noile tulpini virale care produs boala COVID.
”Oricine doreşte poate să se adreseze medicului de familie care are la dispoziţie acest vaccin”, a adăugat ministrul. El a explicat că, spre deosebire de vaccinurile livrate la început de compania Moderna, care erau multidoză, vaccinul pentru noile tulpini de SARS-CoV-2 este monodoză.
Rafila a precizat că, la fel ca şi în cazul gripei, acest vaccin este recomandat, el nu previne îmbolnăvirea, dar în caz de infectare cei care vin în contact cu virusul fac o formă mai uşoară a infecţiei.
Conform lui Rafila, vaccinurile fuseseră contractate şi plătite în urmă cu doi ani şi jumătate.
Rafila: Există interes pentru vaccinarea HPV, şi un interes tot mai mare/ Cunosc foarte multe femei care se vaccinează/ Începem să recuperăm decalajul
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că femeile din România au început să arate interes faţă de vaccinarea anti-HPV, susţinând că decizia statului de a compensa acest vaccin, care nu este unul ieftin, le încurajează pe multe femei în a lua hotărârea pro-vaccinare.
”Există interes pentru vaccinarea HPV, şi un interes tot mai mare. Am încercat să oferim această posibilitate femeilor cu vârsta între 19 şi 45 de ani, chiar puţine ţări fac lucrul ăsta, dar noi trebuia să-l facem, pentru că incidenţa cea mai mare a cancerului de col uterin afectează exact această categorie de femei – ele se pot vaccina. Cunosc foarte multe femei care se vaccinează. Vaccinul nu e tocmai ieftin şi cred că această compensare de 50% le ajută în decizia pe care o au de luat, mai ales că e un vaccin care, practic, nu are reacţii adverse decât extrem de rar”, a afirmat medicul Alexandru Rafila într-o emisiune la TVR Info, luni seară.
El a atras atenţia că ”este legată în proporţie de sută la sută infecţia cu unele virusuri papiloma de apariţia cancerului de col uterin, dar şi a altor tipuri de cancere, inclusiv la bărbaţi”.
Potrivit ministrului, România asigură vaccin gratuit anti-HPV fetelor şi băieţilor cu vârste între 11 şi 18 ani. Pentru femeile peste 18 ani şi până în 45 de ani, medicul de familie prescrie reţeta compensată pentru o reducere de 50% a preţului serului.
Alexandru Rafila a adăugat că România începe să recupereze decalajul pe care îl avea, comparativ cu alte state europene, în ceea ce priveşte vaccinarea anti-HPV.
”Începem să recuperăm decalajul. Noi am introdus această vaccinare în 2008 prima dată, s-a renunţat prin 2010, pentru că a fost un mare eşec, atunci nu a fost o campanie de informare nici pentru medici, nici pentru populaţia generală”, a afirmat ministrul.