Alexandru Rafila atrage atenţia după apariţia noii tulpini COVID. Acesta spune că tulpina este extrem de contagioasă şi ar putea pune în pericol sistemele medicale din toate ţările afectate.
„E mai contagioasă. Tulpina această creşte indicele. Practic din cauza aceasta e periculoasă, e mult mai transmisibilă decât tulpina clasică. S-ar putea ca sistemele medicale să fie depăşite şi se pot institui măsuri mult mai dure.
Trebuie să ne gândim că sunt foarte multe persoane din Europa care circulă în România. Noua tulpină a fost deja identificată în alte 40 de ţări faţă de Marea Britanie. Nu suntem ca într-un bol de cleştar. Nu s-a constatat o patogeitate sporită sau un ritm mai mare de deces. Obsevaţiile vor mai dura. Ţara cu mii de cazuri cua ceastă tulpină este Marea Britanie, trebuie să luăm în calcul şi faptul că sunt multe cazuri neidentificate, deci să ne gândim.
Se pare că nu sunt elemente care să ducă la concluzia ca vaccinul să nu fie protectori. Anticorpii nu sunt diferiţi, îşi păstrează caracterul neutral pentru virus. Dacă această tulpină ar fi diferită, ar fi trebuit să producă multe cazuri de reînbolnăviri, deci până acum nu s-a demonstrat asta.
Cu cât vaccinarea se va produce mai rapid, cu atât circulaţia viruslui şi o mutaţie a virusului vor fi mai mici.
Nu vreau să generez vreo îngrijorare. Cred că dacă am face testele epidemiologice şi anchetele mai repede ne-ar ajuta să stopăm răspândirea acestui virus.
Nu se poate face secvenţiere la toată lumea. Nu se poate face secvenţierea doar pe baza testului rapid. În ceea ce priveşte noua tulpină, testul PCR are ar putea să genereze suspiciuni, e cel care identifică două dintre regiuni, iar cea a proteinei nu e identificată, acesta e un tip de pacient care generează suspiciuni.
Avem câteva laboratoare unde putem face secvenţierea, dar pe scară largă nu se fac aceste secvenţieri.”, a declarat el.