Alexandru Rafila atrage atenţia. Totodată, reprezentantul României la OMS spune de asemenea că s-a ajuns la o limită de tratare a COVID.
„Cred că s-a ajuns la o limită a capacităţii de tratare Covid în condiţii spitaliceşti şi totuşi nu ştim ce se întâmplă cu pandemia din ţara noastră pentru că nu există niciun fel de plan legat de creşterea accesibilităţii la testare. Am auzit despre un proiect legat de testarea în farmacii, care presupune anumite organizări, investiţii din partea farmaciilor, rămâne de văzut câte dintre ele vor dori să se înscrie în acest program, dar nu înţelegem de ce medicii de familie nu sunt integraţi rapid în acest sistem.
Ei trebuie să primească teste gratuite din partea Guvernului şi, în mod evident, pot să selecteze cu mare uşurinţă toţi pacienţii simptomatici, toţi contacţii persoanelor care au fost deja infectate, astfel încât să poată să ajute autorităţile de sănătate publică în identificare focarelor, uşurarea anchetelor epidemiologice”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, profesorul Rafila.
Citeşte şi: Dr. Alexandru Rafila subliniază necesitatea regândirii sistemului medical pentru bolnavii COVID: „Împărţirea în spitale COVID şi non-COVID nu mai este de actualitate”
De altfel, profesorul Rafila spune că introducerea testelor rapide este binevenită.
„Introducerea testelor rapide este binevenită, dar ea trebuie în mod evident diversificată pentru că doar testarea la camerele de gardă UPU este insuficientă. O soluție rapidă care ar permite o evaluare mai corectă a situației – pe de o parte și ar permite și autorităților de sănătate publică să intervină mai eficient, să facă anchetele epidemiologice, ar fi extinderea testării la medicii de familie. Este esențial să ai cât mai multe locuri în care oamenii se pot testa, dar dacă că locurile în care se poate face acest lucru sunt puține, în mod evident va exista o imagine distorsionată, deformată a modului de evoluție a pandemiei în România”, a declarat senatorul PSD, potrivit Antena 3.