Alexandru Rafila a explicat faptul că, deşi numărul noilor infectări este în creştere, deocamdată procentul de cazuri grave, care necesită internarea, rămâne mic, avertizând însă că trebuie să mai aşteptăm între una şi două săptămâni pentru o evaluare cât mai exactă a efectelor tulpinii Omicron.
„Mai asteptam o saptamana-doua sa vedem ce se intampla pe sectiile ATI, pentru ca sunt decalaje intre diagnosticare si momentul agravarii. Avem 200-250 de persoane internate acum, deci un procent mic. La nivel national avem un procent de spitalizare de aproximativ 16%. In total avem circa 25.000 de paturi, ATI si normale. La ATI avem in jur de 450 de internati. Se intampla ca peste tot, cazuri multe, dar majoritatea tratate in ambulatoriu.
In momentul in care va exista presiune pe sistemul de sanatate, vom vedea daca cresterea este lenta sau accelerata. Nu exista garantii, de aceea ne si pregatim, pentru a evita situatia din valul 4. Un element este evolutia tulpinii Omicron, al doilea este capacitatea de identificare precoce si tratare, astfel incat sa evitam un numar mare de victime, ca in valul 4.
Vaccinare, masuri de distantare si folosirea mastii, acestea sunt masurile. Am si luat aceasta decizie privind mastile medicinale, care, ca orice masura, a fost si contestata. Recomandam utilizarea acestor masti, atat la exterior cat si la interior, dar fara sa fim stupizi.
Mai sunt si antiviralele, avem o negociere accelerata cu producatorii de antivirale inovative. Incercam a le putem utiliza cat mai repede. Noi avem 3 antivirale, am pus la dispozitia publicului si un material informativ. Avem Favipiravir, exista Molnupiravir si Paxlovid, dezvoltat de Pfizer. Daca in cazul Favipiravir efectul este doar reducerea duratei bolii, dar nu influenteaza mortalitatea si formele grave, iar cele inovative sunt dovezi solide ca reduc semnificativ atat mortalitatea cat si formele grave.
Ele trebuie administrate doar dupa evaluarea persoanei, iar daca comorbiditatile exidta, atunci nu se califica. Daca terapia se poate face in spital sau in centrele de evaluare, care sper sa fie operationalizate saptamana viitoare, exista si posibilitatea prescrierii Favipiravir in sistem ambulatoriu, dar tot dupa evaluare.
Ele vor putea fi luate din farmacii doar cu reteta, care se retine in farmacie. Vrem sa dezvoltam un sistem care sa previna abuzul, pentru ca efectul lor este foarte serios si poate avea reactii adverse serioase.
Pacientii asimptomatici nu trebuie sa ia aceste pastile si in niciun caz nu trebuie luate preventiv.
Intotdeauna antiviralele au efecte adverse, pentru ca poate sa afecteze foarte serios spermatozoizii, ovulele. Nu infertilitate, ci efecte asupra unei potentiale sarcini, iar efectul acesta dureaza circa o saptamana de la incheierea administrarii. Apoi sunt efecte hepato-toxice, cresterea transaminazelor sau aparitia icterului.”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.