Alexandru Rafila a precizat în cursul săptămânii viitoare ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri și s-ar putea ajunge la un prag de 28.000 de cazuri pe zi.
”Avem acum 19.000, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000. Contează și perioada de incubație a virusului, pentru că Omicron are o perioadă de 3-5.
Panta descendentă depinde de foarte multe lucruri și dacă masa de oameni, câți dintre aceștia s-au îmbolnăvit. Măsurile pe care le luăm, ca de exemplu purtarea măștii, dar purtarea ei corectă, ajută foarte mult la stoparea răspândirii. Cu cât utilizezi o mască mai bună, cu atât ești mai protejat”, a spus Alexandru Rafila, la Prima TV.
Citeşte şi: Alexandru Rafila vorbeşte despre sfârşitul pandemiei. „E vestea bună. Datele reflectă o oarecare staţionare”
De asemenea, ministrul Sănătăţii a atras atenţia că „este aproape imposibil” ca o persoană sănătoasă, care nu s-a vaccinat, să nu se infecteze cu tulpina Omicron, având în vedere gradul ridicat de transmisibilitate al acestei tulpini.
„La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini Omicron, este aproape imposibil să nu te infectezi. Gândiţi-vă: se infectează persoane vaccinate şi o persoană nevaccinată, indiferent… Ce trebuie să înţelegeţi: noi nu am avut niciun fel de informaţie despre acest virus. El a venit pe un teren – că asta este problema acestui virus – un teren imunologic virgin, în care nu aveam niciun fel de reactivitate. Între timp, avem, pentru că sunt multe persoane care s-au îmbolnăvit, aparent nu au făcut nimic sau a fost o chestiune tranzitorie, de câteva ore, trecerea lor prin infecţie, aceste persoane au trecut prin boală, deci au o memorie imună faţă de acest virus şi, dacă se reîmbolnăvesc, o fac mult mai eficient sau nu se reîmbolnăvesc”, a afirmat Alexandru Rafila.
„Sper să se ajungă la 150.000 de teste pe zi. Această testare trebuie pusă într-un anumit context. Nu se testează oricine. Sunt teste decontabile destinate persoanelor cu simptome sau care au fost contacţi direcţi ai unor persoane infectate.
E clar că va creşte testarea. Am oferit această posibilitate prin includerea medicilor de familie. Întreaga manoperă este decontată printr-un pachet standard.
În România este o combinaţie – avem trei sferturi. O parte din cazuri sunt produse şi de varianta Delta. Multe dintre cazurile grave de la ATI sunt cazurile produse de tulpina Delta care era mai patogenă”, a explicat ministrul Sănătăţii, potrivit sursei citate.
Conform datelor existente la nivelul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, la data de 23 ianuarie 2022, ora 10:00, în intervalul de 24 de ore au fost înregistrate 14.088 cazuri de persoane pozitive. De asemenea, au fost raportate 22 decese. Nu au fost raportate decese anterioare.
Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 23 ianuarie 2022. Infectări pe bandă rulantă în România. Cum evoluează valul cinci