Alexandru Rafila, avertisment despre riscul transmiterii Omicron: „Are o creștere explozivă”. Ultimele detalii despre certificatul Covid

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți, 21 decembrie, că, în opinia sa, valul al cincilea al pandemiei de coronavirus va dura cel puţin două luni.
Filip Stan
23 dec. 2021, 08:21
Alexandru Rafila, avertisment despre riscul transmiterii Omicron:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avertizat miercuri, 22 decembrie, că rata de infectare poate crește exploziv dacă varianta Omicron va deveni dominantă, așa cum se întâmplă deja în alte țări.

În prezent, rata de infectare din țara noastră este de sub 1%, însă e posibil ca, într-o săptămână, trendul să fie crescător, a subliniat ministrul.

”Cât timp numărul de reproducere bazal este sub 1%, nu vom avea o creștere. Începem să ne stabilizăm și, dacă rămânem sub 1% e bine, dar dacă va crește vom avea o mare problemă. Vedem că varianta Omicron are o creștere explozivă”, a declarat Rafila, la Digi 24.

Adrian Marinescu, reacție după decizia Comisiei Europene cu privire la valabilitatea certificatului de vaccinare: „Nu cred că pandemia va ţine atât de mult”
Ministrul a precizat că trebuie să ne pregătim pentru o răspândire comunitară a variantei Omicron.

”Nu există o răspândire comunitară. Toate cazurile, cu o singură excepție, au o legătură fie cu o călătorie dintr-o zona afectată, fie cu o persoană care venea de acolo. Din ce s-a secvențiat până acum, nu s-au depistat cazuri care să poată să pună o astfel de problemă”, a afirmat Rafila.

Rafila, despre certificatul verde: De ce să-mi dau demisia? Nu mă interesează cum trece. E o exagerare al cărei substrat nu îl înțeleg

Ministrul Sănătății vrea ca certificatul verde să fie adoptat, există însă discuții în cadrul coaliției despre forma sa. Alexandru Rafila susține că certificatul ar trebui introdus până la finalul acestui an, și așteaptă susținere în această privință din partea tuturor partidelor care se află la guvernare. PSD vrea ca proiectul certificatului electronic COVID-19 să fie adoptat de guvern prin asumarea răspunderii. De partea cealaltă, premierul Ciucă și alți lideri ai PNL nu sunt de acord cu acest mod de adoptare și vor să treacă legea prin Parlament, unde, spun ei, există o largă majoritate. Aflați mai mult detalii dintr-un interviu acordat de ministrul Sănătății în exclusivitate pentru Digi24.

”Un lucru care este extrem de clar, nu putem evolua în afara cadrului de evoluție din celelalte țări. Important este să nu avem așa de multe cazuri într-un timp foarte scurt.

Bill Gates a anulat Crăciunul: „Omicron se răspândește mai repede decât orice virus din istorie, va fi în curând în fiecare ţară din lume”
Una dintre soluții este certificatul Covid. Formularul de identificare a călătorului este altă soluție”, a adăugat acesta.

Întrebat care sunt opțiunile de acordare a certificatului verde, cuprins în noua lege, Rafila a explicat:

”Sunt trei opțiuni mari – testarea este una dintre opțiuni care are două variante: testarea cu test antigen, care este valabilă 48 de ore, și testarea PCR, care are valabilitate 72 de ore, sau vaccinare. Încercăm să putem acorda certificatul și persoanelor care se vaccinează cu prima doză din schema de două, urmând ca să devină definitiv în momentul în care se vaccinează și cu doza a doua, într-un interval maxim de 42 de zile. Asta s-a stabilit clar”, a spus ministrul.

ULTIMA ORĂ: certificatul Covid ar putea să fie opţional

Răsturnare de situație în ceea ce privește certificatul COVID. Accesul la locul de muncă nu va fi condiționat de acesta, iar documentul ar putea deveni opțional. Decizia a fost luată într-o întâlnire a liderilor coaliției cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, potrivit surselor Antena3.

Miercuri seara, președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu liderii coaliției de guvernare, iar în urma acestei întâlniri s-a decis ca certificatul COVID la locul de muncă să nu devină obligatoriu.

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis liderilor coaliției că nu este momentul pentru a lua astfel de măsuri, ținând cont și de protestele care au avut loc la Palatul Parlamentului.

Conform surselor citate, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu este de acord cu solicitarea președintelui României, Klaus Iohannis, iar joi ar urma să se ia o decizie finală în privința certificatului.

Inițial, liderii coaliției au decis ca proiectul să fie trecut săptămâna următoare prin Guvern și ulterior să fie transmis spre dezbatere și adoptare către Parlament.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Cinci zodii au parte de schimbări radicale și noroc major. Din 15 iulie primesc tot ce își doresc, bogății, relații noi și succes garantat
Capital.ro
Maghiarii ne salvează. Moment ISTORIC. Ajutor nesperat din partea Ungariei
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Vestea momentului pentru o categorie de români! Data la care vor încasa mai mulți bani
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Un nou tip de locuri de muncă. Aplicația care a revoluționat piața
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au fost evacuați din hoteluri
Capital.ro
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la stat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Coaliția va discuta calendarul alegerilor prezidențiale joi la ora 9:00
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?