Medicul Alexandru Rafila a afirmat că România a raportat un număr record de infectări, „după o perioadă în care testarea a fost puţin mai redusă”.
„Azi s-au efectuat peste 100.000 de teste. Am avut circa 34.000 de cazuri de îmbolnăviri. Acest număr e preocupant, dar nu putea fi exclus din scenariile pe care Ministerul Sănătăţii şi INSP le-au prezentat în urmă cu două săptămâni.
În Danemarca, o ţară cu şase milioane de locuitori, numărul de cazuri care s-a înregistrat ieri a fost de 34.000, la o acoperire vaccinală de 81%. În Cehia, cu 10,7 milioane de locuitori, 30.000 de cazuri. În Portugalia, o populaţie similară, cu o vaccinare de circa 90%, 57.000 de cazuri.
Nu sunt cifre neaşteptate. Din cauza aceasta, noi am estimat o astfel de evoluţie generată de tulpina Omicron. Nu e generată de altceva decât de o tulpină cu o transmisibilitate mult mai mare decât tulpinile precedente. Sunt numeroase cazuri care se înregistrează şi la persoanele vaccinate, dar asta nu înseamnă că vaccinarea nu trebuie să meargă înainte ca să poată să protejeze mai ales persoanele vulnerabile de o evoluţie către complicaţii şi mai ales către deces.
E un lucru care ne preocupă în mare măsură”, a declarat Alexandru Rafila.
„Sunt deja 3.800 de medici de familie care au intrat în acest sistem. Ieri a fost prima zi în care ei au început să testeze. Din cauza aceasta a crescut şi numărul de teste la peste 100.000.
Pe de altă parte, ne-am confruntat în week-end cu problema testării pentru că medicii de familie în acest week-end prelungit nu au lucrat şi am căutat soluţii la nivelul municipiului Bucureşti prin deschiderea a 28 de centre care să testeze alături de staţia de ambulanţă Bucureşti-Ilfov pacienţii simptomatici pe baza unei programări.
Ne propunem ca această procedură să o extindem la nivelul întregii ţări. Chiar în cursul zilei de azi vom avea o discuţie cu directorii DSP-urilor încât să organizăm astfel de punct de prelevare a produselor biologice în vederea testării pentru persoanele simptomatice.
Dacă avem operaţionalizat sistemul cu medici de familie în timpul săptămânii, în week-end într-adevăr trebuie să ajutăm astfel încât persoanele simptomatice să beneficieze de un diagnostic cât mai rapid.
Un lucru foarte important este legat de funcţionarea acestor centre ambulatorii de evaluare care sunt funcţionale în marea lor majoritate, cred că sunt 174 sau chiar mai multe.
Am distribuit în toate aceste centre medicaţia antivirală, la Favipiravir. Asta avem în momentul de faţă. Am deschis calea prescrierii ambulatorii de Favipiravir şi achiziţionarea din farmacii”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.