Alexandru Rafila, avertisment sumbru în ziua cu incidență de aproape 9 la mie:”Cifra de 20.000 de cazuri pe zi, este posibil să fie atinsă în următoarele săptămâni”

Alexandru Rafila a declarat că în curând România va atinge pragul de 20.000 de cazuri pe zi, iar numărul pacienților ATI ar putea crea un blocaj în sistemul sanitar.
Ruxandra Rădulescu
03 oct. 2021, 16:01
Alexandru Rafila, avertisment sumbru în ziua cu incidență de aproape 9 la mie:
Medicul Alexandru Rafila

Rafila a făcut această predicție sumbră chiar în ziua când incidența cazurilor de persoane infectate s-a apropiat de 9 la mie.

”Săptămâna asta probabil că vom avea o medie săptămânală de 9.000 de cazuri, peste o săptămână vom avea 13.000- 14.000 de cazuri, spre sfârşitul săptămânii viitoare. Această cifră de care toată lumea este speriată  – de 20.000 de cazuri pe zi – este posibil să fie atinsă în următoarele două – trei săptămâni”, a declarat Alexandru Rafila.

Rafila consideră că ceea ce ar adânci criza sanitară a României și ar crea un adevărat blocaj în instituțiile spitalicești este numărul total de persoane care vor ajunge la ATI.

”Suprasolicitarea, depăşirea capacităţii de reacţie, de tratare a pacienţilor, este, din păcate, foarte – foarte aproape”,  afirmat medicul.
Rafila a mai atenționat că în spitalele din întreaga ţară sunt pacienţi trataţi în UPU sau care aşteaptă pe holuri găsirea unor paturi.
”Situaţia este foarte-  foarte serioasă în acest moment”, a mai declarat medicul.
Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate zilnic a crescut de la 2.520 în 10 septembrie la 12.590, în 2 octombrie, arată o analiză a autorităţilor. Faţă de aceeaşi dată, numărul pacienţilor aflaţi la ATI aproape s-a triplat, de la 543 la 1.412.

Alexandru Rafila expune condițiile de lucru „improvizate” din mediul sanitar: „Din păcate, noi acredităm hârtii dar nu reuşim să facem spitalele mai sigure”

Alexandru Rafila vorbit despre problemele din sistemul de sănătate și a menționat că una dintre acestea este mentalitatea cadrelor medicale care s-au obișnuit să lucreze în condiții de improvizație.

Medicul a mai afirmat că deși din punct de vedere birocratic autoritățile semnează documente care ar trebui să genereze o schimbare în sistemul sanitar, din punct de vedere practic nu se schimbă nimic.

”Sunt multe probleme în sistemul de sănătate, dar, în afară de problemele organizatorice (…) e o treabă legată de mentalitate, cum reacţionăm, cum lucrăm în general, cum evităm pericolul (…) Noi avem o instiţuţie foarte frumoasă  – ANMCS – care se ocupă de calitatea serviciilor medicale, inclusiv de siguranţa pacienţilor (…) Din păcate, noi acredităm nişte hârtii, nişte servicii medicale şi nu reuşim să facem într-adevăr spitalele să fie mai sigure”, a declarat, duminică, Alexandru RAfila, la Digi 24.
Medicul afirmă că ”obişnuinţa de a lucra în condiţii de improvizaţie este, de multe ori, responsabilă în astfel de situaţii” ca cea de la Constanţa.

Potrivit acestuia, în situaţia actuală de exemplu, eşti nevoit să improvizezi, pentru că paturile de ATI nu sunt prevăzute cu prize suplimentare, dar numărul de paturi trebuie suplimentat.
Medicul mai afirmă că standardele de calitate sunt bune, dar ar trebui să fie şi respectate.
Potrivit lui Rafila, dacă am reuşi să trecem de la ”bifatul căsuţelor” la aplicarea reală a ceea ce se prevede în normative, lucrurile ar sta altfel.

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea cea mai bună toamnă din viața lor. Belșug și opulență în viitorul lor
Capital.ro
Se confiscă banii românilor. Trebuie să declari și să plătești la stat: „Efectul va fi vizibil”
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
După Roxana Dobre, şi sora lui Salam a păţit-o GRAV! S-a ajuns la păruială şi înjurături
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
Capital.ro
Devine interzis în România. S-a dat ordin în toate țările UE de la 1 ianuarie 2025
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Probleme Tehnice pentru un Avion Ryanair care S-a Întors la Otopeni după Decolare. Procedura de Urgență a fost Declanșată
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?