Rafila a făcut această predicție sumbră chiar în ziua când incidența cazurilor de persoane infectate s-a apropiat de 9 la mie.
”Săptămâna asta probabil că vom avea o medie săptămânală de 9.000 de cazuri, peste o săptămână vom avea 13.000- 14.000 de cazuri, spre sfârşitul săptămânii viitoare. Această cifră de care toată lumea este speriată – de 20.000 de cazuri pe zi – este posibil să fie atinsă în următoarele două – trei săptămâni”, a declarat Alexandru Rafila.
Rafila consideră că ceea ce ar adânci criza sanitară a României și ar crea un adevărat blocaj în instituțiile spitalicești este numărul total de persoane care vor ajunge la ATI.
”Suprasolicitarea, depăşirea capacităţii de reacţie, de tratare a pacienţilor, este, din păcate, foarte – foarte aproape”, afirmat medicul.
Rafila a mai atenționat că în spitalele din întreaga ţară sunt pacienţi trataţi în UPU sau care aşteaptă pe holuri găsirea unor paturi.
”Situaţia este foarte- foarte serioasă în acest moment”, a mai declarat medicul.
Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate zilnic a crescut de la 2.520 în 10 septembrie la 12.590, în 2 octombrie, arată o analiză a autorităţilor. Faţă de aceeaşi dată, numărul pacienţilor aflaţi la ATI aproape s-a triplat, de la 543 la 1.412.
Alexandru Rafila vorbit despre problemele din sistemul de sănătate și a menționat că una dintre acestea este mentalitatea cadrelor medicale care s-au obișnuit să lucreze în condiții de improvizație.
Medicul a mai afirmat că deși din punct de vedere birocratic autoritățile semnează documente care ar trebui să genereze o schimbare în sistemul sanitar, din punct de vedere practic nu se schimbă nimic.
”Sunt multe probleme în sistemul de sănătate, dar, în afară de problemele organizatorice (…) e o treabă legată de mentalitate, cum reacţionăm, cum lucrăm în general, cum evităm pericolul (…) Noi avem o instiţuţie foarte frumoasă – ANMCS – care se ocupă de calitatea serviciilor medicale, inclusiv de siguranţa pacienţilor (…) Din păcate, noi acredităm nişte hârtii, nişte servicii medicale şi nu reuşim să facem într-adevăr spitalele să fie mai sigure”, a declarat, duminică, Alexandru RAfila, la Digi 24.
Medicul afirmă că ”obişnuinţa de a lucra în condiţii de improvizaţie este, de multe ori, responsabilă în astfel de situaţii” ca cea de la Constanţa.
Potrivit acestuia, în situaţia actuală de exemplu, eşti nevoit să improvizezi, pentru că paturile de ATI nu sunt prevăzute cu prize suplimentare, dar numărul de paturi trebuie suplimentat.
Medicul mai afirmă că standardele de calitate sunt bune, dar ar trebui să fie şi respectate.
Potrivit lui Rafila, dacă am reuşi să trecem de la ”bifatul căsuţelor” la aplicarea reală a ceea ce se prevede în normative, lucrurile ar sta altfel.