Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că rocada guvernamentală mai poate aștepta până când criza legată de greva din Educație se va rezolva.
„Şi noi eram pregătiţi ca acest lucru să se întâmple, bănuiam că la începutul acestei săptămâni care abia începe vor fi audieri în Parlament pentru o nouă echipă ministerială condusă de domnul preşedinte Ciolacu. Lucrurile nu s-au întâmplat aşa şi provizoratul orice echipă nouă care apare are nevoie de timp de rodare pentru că se schimbă şi miniştri, se schimbă prim-ministrul, se schimbă marea majoritate a consilierilor prim-ministrul şi atunci e nevoie de o perioadă de rodaj. Iar atunci când ai o criză majoră cum este greva celor din educaţie probabil că nu este potrivit să vii cu o echipă care să se rodeze, ci îţi trebuie o echipă care este funcţională şi mai mult este şi în deplinătatea puterilor executive, discutăm de posibilitatea de a face inclusiv ordonanţe altfel un guvern interimar, de exemplu, nu putea să facă acest lucru, nu ştim exact cât ar fi durat până la instaurarea noului guvern şi perioada de rodaj nu era poate potrivită pentru o situaţie de criză cum este cea de acum. Probabil că după rezolvarea ei se va intra din nou în logica acestei schimbări de prim-ministru, conform înţelegerii care a fost asumate când acest guvern a fost învestit”, a explicat Alexandru Rafila, la postul B1Tv, despre amânarea rotativei guvernamentale.
El a fost întrebat când ar putea avea loc rotativa guvernamentală, în condiţiile în care unii vorbesc că va fi la toamnă, iar alţii susţin că PSD doreşte alegeri anticipate.
„PSD poate să îşi dorească alegeri anticipate. Aici nu contează ce îşi doreşte numai Partidul Social Democrat trebuie să fie o înţelegere politică. Există şi intervenţia preşedintelui care este extrem de importantă, apropo de desemnarea posibililor prim-miniştri care fie să îşi depună mandatul fără să fie votaţi sau să nu întrunească o majoritate. Nu ştiu să vă spun, nu am niciun fel de informaţii legate de posibilitate. În România , din punct de vedere tehnic, este dificil de organizat alegeri anticipate. Dacă contextul politic impune o astfel de soluţie sigur că ele se pot organiza. Nu văd şi după aceste alegeri o altă asociere politică decât cea care există astăzi, văzând toate sondajele de opinie, evoluţiile, adică acest minim 30% pentru PSD, în jur de 20% pentru PNL oferă o majoritate confortabilă care nu este posibilă în alt tip de asociere. UDMR are un procent în jur de 5%. A fost un factor de stabilitate în Guvern”, a afirmat Rafila.
Ministrul PSD a menţionat că „la un moment dat probabil se va produce această rotativă”, fără a preciza un orizont de timp în acest sens.