Alexandru Rafila caută „analgezice” în scandalul Pantelimon: „E un conflict vechi, au fost reclamaţii de ambele părţi”. Cum se schimbă legea

Spitalul ”Sfântul Pantelimon” a fost sediul unor neînţelegeri cred că începând de prin 2015 sau 2016 şi acea zonă a fost afectată, cea de Terapie Intensivă, au curs reclamaţii de o parte şi de alta, spune ministrul Sănătăţii.
Filip Stan
22 aug. 2024, 20:34
Alexandru Rafila caută

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că de mulţi ani Spitalul ”Sfântul Pantelimon” din Bucureşti s-a confruntat cu probleme legate de neînţelegeri între unele cadre medicale. El se arată convins că atât la spitalul aflat în centrul scandalului, cât şi la alte unităţi sanitare activitatea medicală în secţiile de Terapie Intensivă ”se desfăşoară aşa cum trebuie”.

Alexandru Rafila dezvăluie când a aflat prima dată de morţii de la Spitalul Pantelimon: „Prima sesizare a fost făcută pe 8 aprilie. Eu am aprobat o acţiune de control în data de 10”

”Spitalul «Sfântul Pantelimon» a fost sediul unor astfel de neînţelegeri cred că începând de prin 2015 sau 2016 şi acea zonă a fost afectată, cea de Terapie Intensivă, au curs reclamaţii de o parte şi de alta şi nu mă refer neapărat la reclamaţiile legate de morţile suspecte. Noi, de fapt, la Ministerul Sănătăţii am primit o reclamaţie din partea directorului de îngrijiri, adică asistentul şef de spital, doamna Stamatoiu, încă din data de 8 aprilie, i-am dat curs, ulterior a apărut şi o reclamaţie a doamnei doctor Voicu de la ATI; erau relatate diverse neînţelegeri sau erau precizări legate de împiedicarea desfăşurării activităţii profesionale normale. Am încercat să regăsim elemente, au fost audiaţi managerul, directorul medical, petentele, cadrele medicale… era, evident, vorba de un conflict mai vechi”, a afirmat Alexandru Rafila, joi seară, la Digi 24.

Citeşte şi: Victor Ciutacu, după cazul spitalului Pantelimon: „Faptul că nu iei şpaga ar trebui să fie normă, nu excepţia”

El a subliniat că, în urma scandalului de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”, ”e o problemă de credibilitate” în ceea ce priveşte sistemul medical, şi mai ales medicii de Terapie Intensivă.

Rafila s-a arătat convins că în prezent, atât la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”, cât şi la alte unităţi sanitare activitatea medicală în secţiile de Terapie Intensivă ”se desfăşoară aşa cum trebuie”.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că acţiunea asistenţilor de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” de a nu respecta deciziile medicilor cu privire la tratamentul administrat pacienţilor ”nu este în regulă”. Declaraţia vine după ce Rafila a fost întrebat despre faptul că din documentele procurorilor care instrumentează dosarul morţilor suspecte de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon” reiese acest lucru.

”Am văzut relatarea, nu cred că este în regulă. Am discutat chiar cu preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali, ei au avut o anumită poziţie, mai puţin cunoscută public. Decizia din punct de vedere al diagnosticului şi tratamentului aparţine în exclusivitate medicului, iar dacă asistentul avea anumite probleme eu cred că el trebuia (…) să o raporteze şefului de gardă, managerului spitalului şamd când apar astfel de situaţii”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi 24, joi seară.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că în 18 spitale din România a fost implementat un proiect prin care activitatea derulată în secţiile de terapie intensivă nu mai este notată în documente de hârtie, ci doar în format digital. ”Totul rămâne scris acolo, încercăm să creştem în felul ăsta siguranţa pacientului şi să evităm astfel de situaţii care sunt absolut şocante”, explică ministrul.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că ”foarte curând” va lansa o dezbatere publică pe tema procedurilor privind transferul unui pacient aflat în stadiul terminal, pentru care resursele terapeutice pentru vindecare sunt epuizate, din Terapie Intensivă în secţiile de îngrijiri paliative. El subliniază că un astfel de transfer nu echivalează cu eutanasia.

”Opinia mea, ca medic, este că trebuie să avem această dezbatere şi o să vă spun cine trebuie să fie actorii şi să provoc eu această dezbatere publică, ca şi ministru al Sănătăţii, trebuie să fie societăţile profesionale, trebuie să fie organizaţiile de pacienţi şi trebuie să fie şi Biserica în această discuţie”, a afirmat Alexandru Rafila, joi seară, la Digi 24.

Medicul a ţinut să sublinieze că trecerea unui pacient în stadiul terminal dintr-o secţie de Terapie Intensivă în una de îngrijiri paliative nu echivalează cu eutanasia.

”E bine ca Biserica să fie parte la această discuţie tocmai ca să evităm interpretările publice care vor apărea legate de o astfel de situaţie, adică să putem să avem o reprezentare cât mai largă a societăţii şi să se înţeleagă că discutăm de un pacient care nu mai are resurse să-şi revină şi nu discutăm despre eutanasie. Eutanasia, din punctul meu de vedere, în România, trebuie scoasă din discuţie pentru că acceptanţa socială în România pentru aşa ceva cu siguranţă nu există”, a arătat ministrul.

El a precizat că în anul 2009 Societatea de Terapie Intensivă a ridicat problema trecerii unui pacient din ATI în sectorul de îngrijiri paliative, însă nu s-a ajuns, de atunci, la o concluzie care să fie transpusă în proceduri, pentru că ”nu e vorba doar de decizia medicală”, ci şi de probleme culturale, sociale.

Alexandru Rafila a mai spus că, la nivel naţional, există 3.000 de paturi în secţii de îngrijiri paliative şi un necesar, la nivel naţional, de 4.000 de paturi.

El a adăugat că la începutul săptămânii viitoare va avea, cel mai probabil, iniţiativa unei astfel de dezbateri.

Rafila a avansat ideea construirii de secţii de paliaţie, ”conex cu secţiile de Terapie Intensivă” în unele unităţi medicale, iar activitatea acestor secţii să fie coordonată de un medic ATI.

Spynews
Cine e presupusa iubită a lui Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu. Primele declarații ale tinerei despre relația pe care o are cu antrenorul
Bzi.ro
Anna Lesko a încins atmosfera pe plajă, în costum de baie! Artista arată senzațional la 45 de ani!
Fanatik.ro
Animalul din România pe care nu vrei să-l vezi niciodată. E abil în camuflaj și e mai periculos decât un urs înfometat
Capital.ro
Patrick Mouratoglou a spus adevărul despre Simona Halep: Răul este făcut
Playtech.ro
WOW cât de frumoasă! Vlăduța Lupău, apariție spectaculoasă la botezul fiului său. Detaliul unic pe care puțini l-au observat
DailyBusiness
SE SCHIMBĂ BANII! Ce se întâmplă cu bancnotele
Adevarul
Dispariția celui numit „Bill Gates al Marii Britanii“, în naufragiul misterios al unui iaht de lux în Sicilia, scoate la iveală legăturile sale cu serviciile secrete
Spynews
Mihai Trăistariu vrea să fie readus la viață cu ajutorul unei proceduri de criogenare. Câte sute de mii de euro trebuie să plătească: ”Mi-am anunţat şi prietenii”
Spynews
Mesajul lui Ed Sheeran pentru români, înainte de concertul de sâmbătă! Ce trebuie să știe cei care și-au cumpărat bilete la show-ul îndrăgitului cântăreț / VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu era să declanșeze un război. România a trăit periculos
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
ULTIMA ORĂ! Ce au găsit medicii în trupul lui Filip? De ce ar fi murit, de fapt, la cursul de înot
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Ministrul Muncii vine cu clarificări, după scandalul recalculării pensiilor: „Pensia nu scade”. Ce se întâmplă cu pensiile românilor de la 1 septembrie
Capital.ro
Doliu în fotbalul din România. A murit emblema „Campioanei unei mari iubiri”
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
substantial.ro
Revolutie in sistemul de pensii pentru femei! Varsta de pensionare creste in 2024, dar se introduc noi beneficii pentru mame
MediaFlux
Seful Casei de Pensii recunoaște. CÂTE decizii de recalculare SUNT GREȘITE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...