Alexandru Rafila, cea mai bună veste: „Am atins vârful valului 5, ne aşteptăm la o scădere. Majoritatea restricţiilor vor fi ridicate în martie”

Ministrul a explicat că în privința situației din secțiile de terapie intensivă este normal să se înregistreze un decalaj, astfel că abia la finalul lunii secțiile ATI vor înregista o situație mai bună.
Filip Stan
06 feb. 2022, 21:29
Alexandru Rafila, cea mai bună veste:

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că România a ajuns în  vâful valului 5 al pandemiei de coronavirus, iar săptămâna următoare vom avea confirmarea. „Sunt semne că acolo suntem, în vârful valului 5. Săptămâna care urmează vom avea confirmarea. Opinia mea e că marți, zi care măsoară situația de luni, probabil că nu vom depăși 35.000 de cazuri. Atunci putem să spunem că intrăm în faza de stabilizare a acestui val și ne așteptăm la o scădere. După ce am acvut un vârf pe la 43.000 de cazuri, ulterior nu am depășit cu mult 30.000 de cazuri”, a declarat Rafila, la Antena 3.

Ministrul a explicat că în privința situației din secțiile de terapie intensivă este normal să se înregistreze un decalaj, astfel că abia la finalul lunii secțiile ATI vor înregista o situație mai bună.

România ar putea depăşi 50.000 de noi cazuri de COVID-19 pe zi. Adriana Pistol: „Există această posibilitate. Încă vom avea creştere, dar nivelul creşterii nu este accelerat”

„Avem ocupate peste 1000 de paturi la ATI. Până la finalul acestei luni, cred că și situația de la ATI va intra pe un trend descrescător”, a mai declarat ministrul Sănătății, precizând că în zilele următoare va fi finalizat și studiul care va arăta câți dintre pacienții de la ATI sunt infectați cu tulpina Delta și câți cu tulpina Omicron.

„Eu, în general, sunt un om echilibrat. Opinia mea este că, până la sfârșitul lunii martie, am putea să scăpăm de marea majoritate a restricțiilor, dacă intrăm pe un trend descrescător și dacă situația nu mai pune probleme. Ați remarcat că s-a schimbat abordarea, inclusiv în modul în care funcționează școlile. Dacă se dovedește în România, la fel cum se întâmplă în alte țări, că această tulpină (n.r. Omicron) produce infecții ușoare, banale la marea majoritate a oamenilor, evident că restricțiile vor fi ridicate. Eu aștept momentul în care starea de alertă va fi ridicată, pentru că este important pentru toți”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, duminică seară.

Grupul de Comunicare Strategică a transmis, că, duminică, până la ora 10.00, s-au înregistrat 16.108 cazuri noi de infectare cu coronavirus,. De asemenea, au fost raportate 82 de decese, dintre care 7 anterioare. În Bucureşti, incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a ajuns la 30,89 la mie.

Bilanţ coronavirus 6 februarie 2022. Cazurile noi de coronavirus au scăzut la jumătate. Incidenţa trece de 30 în Capitală

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, duminică, faptul că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate aproximativ 7.400 de persoane, din care doar circa o mie cu prima doză.

Alexandru Rafila ia la țină fanaticii pro sau contra vaccinare: „Să fim mai puțin combativi”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că vaccinul, chiar dacă are efect redus asupra răspândirii tulpinii Omicron a coronaviruslui, s-a dovedit eficient în prevenirea cazurilor grave. Ministrul rămâne la părerea că vaccinare trebuie să fie un act voluntar și condamnă atitudinile combative în promovarea vaccinării obligatorii sau, din contră, împotriva vaccinării. „Vaccinarea oprește în mică oprește în mică măsură transmiterea, dar pe de altă parte datele pe care le avem în România arată că persoanele vaccinate cu o formă gravă de boală sunt într-o proporție de 8 la 10, adică 8 persoane din 10 cu o formă gravă de boală sunt nevaccinate. Lucrul acesta pledează în favoarea continuării vaccinării și în această perioadă.

Sunt două lucruri diferite. Oamenii trebuia să aibă vaccinul la dispoziție, trebuie să aibă un pachet de informații la dispoziție, să ia decizii în cunoștință de cauză. Pe parcursul acestei pandemii, societatea a scos la iveală un lucru: intoleranța, care s-a remarcat prin două atitudini. Fie o atitudine extremă provaccinare, era promovată obligativitatea, forțarea. Și atitudinea inversă, de negare a utilității vaccinării. Chiar era la modă să nu te vaccinezi. Nici chestiunea asta nu este în regulă, pentru că sunt persoane în vârstă, cu diverse afecțiuni cronice, care poate au ascultat de aceste opinii și din păcate au făcut forme complicate sau au murit. Trebuie să fim echilibrați, să fim mai puțin polemici, mai puțin combativi în a produce această schismă între vaccinați și nevaccinați”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate pe județe la Evaluarea Națională 2024. Află ce notă ai luat în funcție de locul în care ai susținut examenul. Harta edu.ro. Update
Capital.ro
Românii au primit strict interzis. Avertismentul venit chiar acum: Niciodată!
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Atenționare de călătorie pentru cei care pleacă în vacanță! MAE anunță incendii şi restricţii de circulaţie!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Doliu la Hollywood. A murit unul dintre cei mai celebri scenariști
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări, acesta a fost găsit pe o insulă aflată pe râul Paive
Capital.ro
Ungurii întorc spatele UE. Alianța la care maghiarii nu vor să renunțe. E cel mai periculos joc
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verifici online notele pe evaluare.edu.ro
substantial.ro
Un Cetățean Român Arestat Preventiv în Grecia pentru Provocarea Unui Incendiu
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?