Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că România a ajuns în vâful valului 5 al pandemiei de coronavirus, iar săptămâna următoare vom avea confirmarea. „Sunt semne că acolo suntem, în vârful valului 5. Săptămâna care urmează vom avea confirmarea. Opinia mea e că marți, zi care măsoară situația de luni, probabil că nu vom depăși 35.000 de cazuri. Atunci putem să spunem că intrăm în faza de stabilizare a acestui val și ne așteptăm la o scădere. După ce am acvut un vârf pe la 43.000 de cazuri, ulterior nu am depășit cu mult 30.000 de cazuri”, a declarat Rafila, la Antena 3.
Ministrul a explicat că în privința situației din secțiile de terapie intensivă este normal să se înregistreze un decalaj, astfel că abia la finalul lunii secțiile ATI vor înregista o situație mai bună.
„Avem ocupate peste 1000 de paturi la ATI. Până la finalul acestei luni, cred că și situația de la ATI va intra pe un trend descrescător”, a mai declarat ministrul Sănătății, precizând că în zilele următoare va fi finalizat și studiul care va arăta câți dintre pacienții de la ATI sunt infectați cu tulpina Delta și câți cu tulpina Omicron.
„Eu, în general, sunt un om echilibrat. Opinia mea este că, până la sfârșitul lunii martie, am putea să scăpăm de marea majoritate a restricțiilor, dacă intrăm pe un trend descrescător și dacă situația nu mai pune probleme. Ați remarcat că s-a schimbat abordarea, inclusiv în modul în care funcționează școlile. Dacă se dovedește în România, la fel cum se întâmplă în alte țări, că această tulpină (n.r. Omicron) produce infecții ușoare, banale la marea majoritate a oamenilor, evident că restricțiile vor fi ridicate. Eu aștept momentul în care starea de alertă va fi ridicată, pentru că este important pentru toți”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, duminică seară.
Grupul de Comunicare Strategică a transmis, că, duminică, până la ora 10.00, s-au înregistrat 16.108 cazuri noi de infectare cu coronavirus,. De asemenea, au fost raportate 82 de decese, dintre care 7 anterioare. În Bucureşti, incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a ajuns la 30,89 la mie.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, duminică, faptul că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate aproximativ 7.400 de persoane, din care doar circa o mie cu prima doză.
Alexandru Rafila ia la țină fanaticii pro sau contra vaccinare: „Să fim mai puțin combativi”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că vaccinul, chiar dacă are efect redus asupra răspândirii tulpinii Omicron a coronaviruslui, s-a dovedit eficient în prevenirea cazurilor grave. Ministrul rămâne la părerea că vaccinare trebuie să fie un act voluntar și condamnă atitudinile combative în promovarea vaccinării obligatorii sau, din contră, împotriva vaccinării. „Vaccinarea oprește în mică oprește în mică măsură transmiterea, dar pe de altă parte datele pe care le avem în România arată că persoanele vaccinate cu o formă gravă de boală sunt într-o proporție de 8 la 10, adică 8 persoane din 10 cu o formă gravă de boală sunt nevaccinate. Lucrul acesta pledează în favoarea continuării vaccinării și în această perioadă.
Sunt două lucruri diferite. Oamenii trebuia să aibă vaccinul la dispoziție, trebuie să aibă un pachet de informații la dispoziție, să ia decizii în cunoștință de cauză. Pe parcursul acestei pandemii, societatea a scos la iveală un lucru: intoleranța, care s-a remarcat prin două atitudini. Fie o atitudine extremă provaccinare, era promovată obligativitatea, forțarea. Și atitudinea inversă, de negare a utilității vaccinării. Chiar era la modă să nu te vaccinezi. Nici chestiunea asta nu este în regulă, pentru că sunt persoane în vârstă, cu diverse afecțiuni cronice, care poate au ascultat de aceste opinii și din păcate au făcut forme complicate sau au murit. Trebuie să fim echilibrați, să fim mai puțin polemici, mai puțin combativi în a produce această schismă între vaccinați și nevaccinați”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.