„Pentru a evita îmbolnăvirile de gripă, cred că cel mai util este să se vaccineze împotriva acestei boli. Încă se poate administra vaccinul, deoarece, cu siguranţă, îmbolnăvirile vor continua şi lunile următoare. Perioada optimă de vaccinare, având în vedere evoluţia sezonului gripal din ţara noastră, este în intervalul noiembrie-decembrie. În cazul în care o persoană prezintă simptome asemănătoare gripei, adică o infecţie respiratorie cu un debut brusc, cu febră mare, cu stare generală alterată, dureri musculare, dureri articulare este bine să se prezinte la medicul de familie sau la specialist de boli infecţioase. Foarte important: nu trebuie să se trateze cu antibiotice, pentru că gripa este o infecţie virală care nu beneficiază de tratament cu antibiotice. La fel de important este să fie izolat la domiciliu în majoritatea cazurilor sau în spital, dacă cumva evoluţia infecţiei este mai gravă”, a explicat medicul Rafila, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, este foarte important ca cei care vin în contact cu persoanele care prezintă simptomatologii asemănătoare gripei să se spele pe mâini.
„Spălatul mâinilor previne în bună măsură răspândirea infecţiei cu virus gripal sau cu alte virusuri care produc viroze respiratorii şi de asemenea utilizarea de batiste de hârtie este importantă şi modul în care le manipulăm. Acestea trebuie aruncate în recipiente sigure. În măsura în care vii în contact cu o persoană bolnavă, este necesară şi o mască pentru a evita transmiterea infecţiei”, a recomandat Alexandru Rafila.
El a afirmat că vaccinarea antigripală continuă până la finalul lunii ianuarie şi a arătat că pentru obţinerea unui răspuns imun protector după vaccin sunt necesare 10-15 zile.
„Este mai mic (n.r. – numărul de decese). Circulaţia virusurilor gripale a fost ceva mai tardivă anul acesta comparativ cu sezonul precedent, dar asta nu înseamnă că lucrurile nu se pot schimba pe parcurs. Depinde foarte mult de virulenţa tulpinilor şi de câte persoane s-au vaccinat până în acest moment. Din datele care există la nivel naţional, peste 700.000 de persoane au fost vaccinate cu vaccin oferit gratuit de către Ministerul Sănătăţii categoriilor la risc, dar bineînţeles că la ele trebuie să adăugăm dozele achiziţionate direct din farmacii, pe care le-au administrat medici de familie sau de alte specialităţi diferitelor categorii de persoane”, a adăugat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
Citeşte şi Gripa face noi victime. O femeie din Botoşani a murit din cauza virusului gripal