Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, miercuri, 4.016 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 164.477. În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat şi 66 de decese, bilanţul fiind de 5.601. În prezent, 686 de persoane sunt internate la Terapie Intensivă. În Bucureşti, rata de infectare este de 2,82 la mia de locuitori, iar 18 judeţe au trecut de pragul de 1,5.
„Azi începem cu 4, peste 4000. Dacă o să avem în jur de 4000-4500 o să avem o nouă creștere la ATI. Lucrurile astea trebuie oprite. Nu putem asista la blocarea sistemului de sănătate. Se ajunge la victime. Nu putem să așteptăm să vedem 3000 de pacienți la ATI. Nu avem aceste paturi. Nu trebuie să așteptăm ca lucrurile să se întâmple.
O să trebuiască să vedem care sunt sursele cazurilor noi. Discutăm de transmitere comunitară, dar există activități care generează acele cazuri. Acele activități trebuie oprite. Trebuie să vedem. Nu-s importante calculele INSP sau altă instituție. Trendul crescător continuă de ceva vreme.
Zona cea mai sensibilă acum e zona transportului public și a celui în comun. Nu reușește să se coreleze cu un program de trei ore, pus de toți angajatorii. Parcul de transport să fie la capacitate maximă în acel interval de trei ore.
Măsurile restrictive ar putea fi luate, dar încă nu vreau să le aduc în discuție. Nu sunt implicat în niciun fel în discuțiile legate de măsurile care se iau, dar zonele din țară unde avem o transmitere majoră trebuie gândite soluții. Vă zic din punct de vedere al unui medic care lucrează la Matei Balj în Capitală, dar nu mai facem față la pacienți.
Lucrurile sunt parțial sub control, încă sistemul de sănătate poate răspunde la solicitări. Nu se mai poate face față identificării anchetelor în societate. Românii ar avea nevoie de un mic ghid: cum să mă izolez, cum să-mi dau seama și alte mici detalii. Dacă vin cu informații contradictorii ajungem la situații precum azi”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.