Alexandru Rafila crede că lipsa totală de experiență a Ioanei Mihăilă a aruncat România în criza sanitară în care este astăzi. Țara noastră ocupă primul loc în lume la decesele zilnice provocate de COVID.
Potrivit celor mai recente date, unul din trei români testați în ultimele 24 de ore este infectat cu coronavirus. Un român din o mie ocupă în acest moment un pat în spital.
Faptul că pandemia nu a fost gestionată corect încă de la început a dus la situația îngrijorătoare de astăzi.
„Situația pandemiei era o urgență de sănătate publică globală și România nu putea să facă excepție. În al doilea rând, „succesul” campaniei de vaccinare era deja cunoscut, iar cele două ţinute asumate de domnul Cîţu, respectiv 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iulie şi 10 milioane la 1 august, nu erau ţinte care să poată să fie atinse. Acest melanj de evenimente, circulaţia unor tulpini extrem de transmisibile şi imposibilitatea de a vaccina populaţia, era reţeta perfectă pentru un val patru care să fie extrem de greu pentru România. Şi atunci s-au întâmplat două fenomene. Unul a ţinut de zona primului-ministru, pe care eu îl consider unul dintre vinovaţii principali, alături de conducerea Ministerului Sănătăţii, care a descurajat populaţia să se vaccineze pe de-o parte şi a fost unul dintre principalii promotari ai acţiunilor care a dus la răspândirea infecţiei. El personal este vinovat de acest lucru.
Cel de-al doilea palier este reprezentat de Ministerul Sănătăţii şi care nu a avut nici măcar o politică de resurse umane calificate, care să poată să gestioneze această situaţie complexă. Eu, de exemplu, cu toate că sunt un om destul de informat, nici măcar nu ştiam cine sunt secretarii de stat şi cu ce se ocupă în minister. Cred că nimeni nu ştia exact cu ce ocupă în minister secretarii de stat, în condiţiile în care aveam o direcţie mamut fără precedent în structura Ministerului Sănătăţii, care amestecă asistenţa medicală, medicina de urgenţă, programele de sănătate şi sănătatea publică. Acolo a fost adusă doamna doctor Ciobanu, pe care eu o cunosc de 20 de ani şi care s-a ocupat cu gestionarea programelor de combatere a fumatului în România, ea fiind e profesie pneumolog. Vă daţi seama că o astfel de direcţie care trebuia să se ocupe de asistenţa medicală, de relaţia cu DSP-urile, de coordonare cu INSP, plus urgenţe, probleme de sănătate, necesita o echipă de conducere şi funcţionari publici care să fie specializaţi pentru fiecare dintre aceste domenii, ori lucru acesta, în mod evident nu s-a întâmplat, ceea ce îmi demonstrează că doamna Mihăilă (n.r. fostul ministru al Sănătăţii), nu o suspectez neapărat de rea-credinţă, dar o suspectez de o lipsă totală de experienţă în ceea ce priveşte gestionarea unui minister, cum este Ministerul Sănătăţii”, a spus Alexandru Rafila, luni seara, la un post tv.
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că trimite experți în România pentru a da o mână de ajutor autorităților în lupta cu valul 4 al pandemiei.
„E cea mai gravă situație din Europa. Avem cea mai mică acoperire vaccinală, avem numărul cel mai mare de cazuri și mortalitatea cea mai mare. Acest lucru e normal să se întâmple (să vină delegația OMS în România), dar campania de vaccinare și modul în care trebuie să se desfășoare lucrurile în acest moment, asta nu. Dânșii își spun punctul de vedere, ajută cu experți pe anumite probleme.
Lucrurile acestea sunt firești, dar repet, indiferent câte sfaturi ar da OMS, nu pot să substituie acțiunea, decizia autorităților. Iar la noi se vede că nu există niciun fel de implicare. Suntem pe locul 1 la toate capitolele. Nu există o perspectivă de scădere a numărului în următoarele săptămâni.
Expertul pentru situații de urgență (de la OMS) va sta probabil vreo două luni în România. Nu discutăm despre o impunere a unei persoane sau unei proceduri. România, țara membră a organizației, e beneficară a asistenței tehnice, dar e și responsabilă cu implementarea măsurilor experților”, a explicat Alexandru Rafila.