Medicul a mai criticat atitudinea președintelui Klaus Iohannis, care a făcut afirmații în cadrul unei conferințe susținute la New York cu privire la gestionarea pandemiei în România, în lipsa specialiștilor și autorităților din domeniul sănătății.
”E o propunere care poate fi discutată. Totuși, aceste propuneri cred că trebuiau făcute mai degrabă în România, decât de la New York, și discutate în România. Ideea aceasta a măsurilor multiple, cu impact serios și așa mai departe, care sunt luate acum, după ce avem deja problema de sănătate publică majoră, mi se par defazate, pentru că, în mod evident, țările care gestionează în momentul de față foarte bine pandemia sunt cele care au luat măsuri în timpul verii, nu au așteptat ca lucrurile să devină necontrolabile. Așa că orice discuție de acest gen trebuie făcută și cu reprezentanții profesionali ai medicilor, ai asistenților medicali, trebuie implicate toate aceste entități, încât să discutăm în primul rând de conștientizare și de participare voluntară la această activitate de vaccinare”, a declarat Rafila, potrivit Realitatea.net.
Alexandru Rafila urmăreşte cu îngrijorare creşterea zilnică a numărului de cazuri noi de coronavirus şi anunţă că, în această perioadă „este foarte greu să nu fii infectat”. El a mai spus că această boală va exista mulți ani, dar nu va mai fi o problemă publică după ce se va ajunge la acea imunizare în masă.
„Eu cred personal că valurile următoare – că se discută de 4, 5 – vor înregistra cazuri care nu vor mai pune în pericol nici activitățile economice, sociale și nici sănătatea publică. Poate va fi o localitate sau o comunitate, dar nu mai discutăm de probleme generale. Partea mai puțin bună este această transmisibilitate extremă a acestui tulpini. Este foarte greu ca în perioada asta să nu fii infectat. Există acest procent de persoane care fac forme simptomatice, unele complicate, și este foarte greu să eviți îmbolnăvirea dacă nu ești vaccinat și este foarte greu să nu îți pui probleme”, a spus medicul, la Aleph News.
Alexandru Rafila a spus că în acel val 4 nu s-a schimbat nimic, „dar oamenii au obosit. Unii au intrat într-un soi de automatism și poartă masca atunci când văd aglomerație. Alții au intrat în alt tip de automatism și nu le mai pasă. Sigur că în momentul în care ești într-o zona aglomerată trebuie să îți pui masca, fără niciun fel de obligativitate. O faci ca să te protejezi și să funcționeze țară. Cred că este mult mai ușor de trimis acest mesaj decât cu note de tip coercitiv”.
El a mai spus că această boală va exista mulți ani, dar nu va mai fi o problemă publică. „Pentru că această tulpină extrem de contagioasă nu va ocoli sau va sări foarte puțin din persoanele nevaccinate”, a afirmat medicul.