Alexandru Rafila dă cărţile pe faţă. Potrivit RFI, Rafila precizează că sprijină demersul ministrului Educaţiei pentru a redeschide şcolile cât mai repede posibil.
„Este absolut fezabil. Şcolile nu trebuiau să se închidă, de fapt. Nu există nici o justificare a închiderii şcolilor, dacă ne referim măcar la şcolile primare. România a devenit unicat în UE, cu o incidenţă relativ redusă faţă de alte ţări, a ţinut şcolile închise un an de zile. Lucrul ăsta nu mai poate să continue, nu atât din punct de vedere al procesului de învăţământ, cât mai ales din punctul de vedere al afectării grave a modului în care se dezvoltă copiii”, a spus Alexandru Rafila la RFI.
Totodată, acesta reiterează că susţine demersurile ministrului Educaţiei pentru redeschiderea şcolilor pe 8 februarie.
„Mi se pare hazardată afirmaţia unui reprezentant de la Ministerul Sănătăţii, care spunea că nu se vor deschide şcolile, mai ales că numărul de cazuri noi este tot mai mic, am avut doar 2.000 ieri, cu 7.000 de teste. Trebuie să ne lămurim: ori avem o situaţie epidemiologică gravă, pe care nu o cunoaştem şi lucrul ăsta trebuie asumat ori avem o situaţie epidemiologică total sub control, după numărul de teste efectuate şi numărul de teste pozitive şi atunci nu ar trebui să existe nici cea mai mică discuţie legată de redeschiderea şcolilor”, a precizat Alexandru Rafila.
Medicul Andreea Moldovan, recent numită secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat la Digi 24 că încă sunt în evaluare planurile de revenire a elevilor în școli. Aceasta, cu atât mai mult cu cât în România a fost detectată tulpina de coronavirus din Marea Britanie, care este mai contagioasă și care îi afectează mai mult pe copii decât varianta originală de SARS-CoV2. „Nu cred că s-ar putea deschide școlile în 8 februarie”, a spus Andreea Moldovan.