Alexandru Rafila dă de pământ cu medicii care primesc șpagă: ”Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”

Alexandru Rafila dă de pământ cu medicii care primesc șpagă ca să își facă datoria. Ministrul Sănătății a catalogat drept drept „inacceptabil” şi „de netolerat” acest comportament al personalului medical și a transmis că pacienții își pot exprima recunoștința și în alte moduri.
Alina Costache
04 feb. 2023, 13:47
Alexandru Rafila dă de pământ cu medicii care primesc șpagă: ”Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”

Alexandru Rafila dă de pământ cu medicii care primesc șpagă. Alexandru Rafila a vorbit sâmbătă despre scandalul dosarelor de șpagă din sistemul medical și a avut o reacție virulentă la adresa medicilor care primesc bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale.

Citește și Dana Budeanu îl desființează pe Alexandra Rafila: „Vă arăt ce înseamnă să fiu golancă, așa cum sunteți dumneavoastră”

Alexandru Rafila dă de pământ cu medicii care primesc șpagă

Ministrul Sănătății s-a declarat extrem de dezamăgit că în anul 2023 în spitalele din România încă se mai practică astfel de lucruri și a spus că pacienții  îşi pot exprima recunoştinţa faţă de medicii prin gesturi simbolice, oferind flori ori bomboane.

Mai mult, Alexandru Rafila a susținut că e nevoie de o campanie pe acest subiect, atât în rândul pacienţilor, cât şi al angajaţilor din sistemul medical.

„Este absolut inacceptabil. Sunt foarte tranşant, pentru că eu, personal – şi nu are legătură cu calitatea mea de ministru, are legătură cu calitatea mea de medic şi de om – nu cred că există vreo justificare pentru personalul medical, medici, asistente medicale sau personal de îngrijire, care să pretindă un bun material sau bani în schimbul unui serviciu medical. Asta trebuie să fie categoric pentru toată lumea care lucrează în sistemul de sănătate, trebuie să fie regulă în mod evident. Nu putem şi nu avem niciun fel de motivaţie morală, etică, cum vreţi dumneavoastră, că nu vreau să intrăm în aspectele de natură penală (…) dar avem o conştiinţă, totuşi, şi avem o educaţie şi avem o responsabilitate ca oameni care lucrăm în sistemul de sănătate. Lucrul ăsta nu este acceptabil”, a afirmat Alexandru Rafila în emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă de Prima Tv.

Alexandru Rafila a vorbit și despre iniţiativa unor pacienți, care susțin că se simt „mai siguri” dacă oferă medicilor „atenţii”. El a subliniat că aceste atenții pot consta în flori sau o cutie de bomboane și că este de părere că societatea trebuie să „aibă curajul” să discute aceste aspecte.

„Această recunoştinţă a pacientului cred că trebuie să o discutăm public şi cred că trebuie o campanie de educaţie şi pentru populaţie, să înţeleagă că nu este nevoie de această recunoştinţă – că cea mai mare recunoştinţă pentru medic este faptul că pacientul tău s-a făcut bine şi este mulţumit de serviciile medicale pe care le-a primit – şi o campanie pentru personalul medical. Nu vreau să vin cu niciun fel de comparaţie cu alte domenii de activitate apropo de modul de legiferare a unei astfel de situaţii, dar probabil că se poate ajunge şi la aşa ceva într-un anumit moment”, adaugă Rafila.

Alexandru Rafila, despre hrana din spitale

În cadrul aceleiași emisiuni, ministrul sănătății a vorbit și despre hrana oferită pacienților în spitale. Acesta a ținut să precizeze faptul că în majoritatea spitalelor din țară „hrana este în regulă”, dar a admis că încă mai există unități medicale, unde hrana nu este cum ar trebui să fie.

„Eu vreau să tranşăm lucrul ăsta şi să-l discutăm foarte serios şi o să vă spun ce am făcut noi, la Ministerul Sănătăţii, şi ce ne gândim că am putea să facem. Responsabilitatea privind masa pacienţilor este, clar, a managerului spitalului respectiv. Mie mi se cere să trimit controale la cele 400 de spitale din ţară care să rezolve această problemă. (…) Este clar că este responsabilitatea managerului.(…) „Mă aşteptam ca având la dispoziţie o sumă de două ori mai mare să existe o hrană corespunzătoare. (…) Oricâte controale am face noi, nu poţi să schimbi o mentalitate, dacă mentalitatea este de dezinteres pentru această activitate”, a afirmat Alexandru Rafila.

Reacția ministrului Sănătății cu privire la achiziţiile din pandemie care fac obiectul unor dosare penale

Alexandru Rafila a dezvăluit că în pandemia de COVID autoritățile statului au făcut eforturi uriașe şi au cumpărat cantităţi mari de materiale sanitare, dar că printre achiziţii s-au strecurat și unele de zeci de milioane de euro pentru niște materiale care nu au fost folosite niciodată.

„Totdeauna, în vremuri de criză există şi băieţi deştepţi. În ghilimele, nu sunt deştepţi deloc, pentru că ei dinamitează încrederea populaţiei în stat şi atunci când discutăm de produse neconforme care de multe ori sunt achiziţionate cu preţuri de câteva ori mai mari decât cele normale, de pe piaţa liberă, ajungemîntr-o situaţie stupidă în care facem achiziţii publice, iar preţul de la achiziţia publică e de două ori mai mare decât dacă mergem şi cumpărăm un produs, noi, de la farmacie. Lucrul ăsta nu este tolerabil şi pentru orice om care nu trebuie să fie extrem de pregătit în domeniu este revoltător, pentru că problemele economice ale României din momentul de faţă sunt cauzate şi de situaţia din timpul pandemiei”, a afirmat Alexandru Rafila

Ministrul susține că aceste achiziții acum fac obiectul unor dosare penale vor scădea încrederea populaţiei în autorităţi, iar acest lucru se va răsfrânge și asupra sistemului sanitar.

„Statul s-a împrumutat, a făcut un efort foarte mare ca să cumpere foarte multe materiale sanitare şi echipamente sanitare. Unele nu s-au folosit niciodată. Ştiţi bine că există astfel de echipamente care nu s-au folosit niciodată şi s-au plătit zeci de milioane de euro: izolete, maşini care făceau terapie hiperbară, tot felul de lucruri care s-au cumpărat şi care nu s-au folosit niciodată. Altele au fost de foarte proastă calitate: erau măşti FFP2, cu un grad de protecţie mare, care de fapt nu erau pentru uz medical, erau pentru uz industrial, sau agricol. Toate lucrurile astea sigur că au fost cauzate de o corupţie, că discuţi de o corupţie aici, nu discuţi despre altceva. Ceea ce cred eu că este cel mai periculos este o diminuare a încrederii populaţiei în sistemul public în general, iar lucrul ăsta se simte şi în sectorul sănătăţii, pentru că atunci când noi facem o recomandare sau ne spunem un punct de vedere profesional încrederea nu mai este aceeaşi pentru că publicul vede că în sistemul public de întâmplă lucruri de genul ăsta. Trebuie să ne gândim totdeauna la consecinţele faptelor noastre care nu sunt numai de natură economică sau penală, sunt şi de natură să altereze relaţiile în societate”, mai spune ministrul.

Alexandru Rafila nu înțelege ambiția unora de a deţine un titlu de doctor în medicină

„Mi-e greu să fac eu comentarii. Am făcut şi eu un doctorat acum foarte mulţi ani şi îmi pare bine că nu am avut astfel de discuţii în sistemul medical. Deci e clar că acolo nu au fost astfel de situaţii. Sincer să vă spun, eu nu înţeleg neapărat dorinţa sau ambiţia  de a absolvi un doctorat în condiţiile în care poate nu ai timp, sau nu ai disponibilitate sau nu ai aplicaţie pentru. Nu cred că este obligatoriu ca toată lumea să aibă doctorat”, a conchis ministrul.

Citește și Rafila nu este de acord cu obligarea medicilor să aleagă unde lucrează, la stat sau la privat: Ne gândim cum să facem să împiedicăm direcţionarea pacienţilor de la stat la privat

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
Playtech.ro
Cele trei zodii care au noroc cu carul în ianuarie, februarie și martie 2025. Au șanse mari de câștiguri
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Vânt puternic, ploi și ninsoare abundentă, de Crăciun. Vremea de care ne era dor, de Sărbători
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Acuzatii privind planul Republicii Moldova de a prelua controlul asupra Transnistriei
MediaFlux
ESTE OFICIAL! DATA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, anunțată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!