În contextul în care se speculează că va fi noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila a fost întrebat dacă e pregătit ca lumea să dea vina pe el, în cazul în care va mai izbucni un incendiu în vreun spital, așa cum și foștii miniștri Nelu Tătaru și Vlad Voiculescu au fost blamați pentru tragediile din timpul mandatelor lor.
Alexandru Rafila avertizează să nu lăsăm garda jos în privința pandemiei: „E nevoie să pregătim valul 5”
Medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, a declarat duminică, pentru B1 TV, că, dincolo de faptul că spitalele sunt vechi și suprasolicitate, una dintre principalele cauze pentru care au loc tragedii precum incendiul de la Ploiești este aceea că nu sunt respectate procedurile. Rafila a spus că dacă va ajunge ministru al Sănătății, va încerca să schimbe anumite obiceiuri, deși admite că va fi destul de greu să modifice mentalitata oamenilor. Social-democratul a mai admis că schimbări majore nu se pot face peste noapte.
„Știți care e problema legată de infrastructura spitalicească, dincolo de faptul că e veche și sunt multe deficiențe care nu pot fi rezolvate peste noapte? Eu îmi aduc aminte, și o să încercăm să regăsim aceste documente, că a fost un raport, de la finele anului, după accidentul de la Piatra Neamț. Un raport despre secțiie ATI din principalele spitale. Erau semnalate diverse deficiențe, nu știu dacă s-a rezolvat sau nu, dar cel puțin în mandatul lui Voiculescu (ministru trei luni și jumătate – n.m.) știu că n-a fost nicio preocupare în acest sens. Dar nu asta e important, important e că lucrul cel mai periculos, cred, e legat de obișnuință. Noi avem obișnuința să nu lucrăm după proceduri și lucrul ăsta e cel mai greu de schimbat, că mentalitatea e ceva care se schimbă greu. Sigur că eu sau alt coleg care va fi la Ministerul Sănătății va încerca să schimbe acest lucru, dar minuni peste noapte nu se pot face, în mod evident”, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila insistă pe respectarea procedurilor în spitale pentru evitarea tragediilor. Întrebat dacă va reuși să impună proceduri unor cadre medicale care deja sunt la limita epuizării, cu sute de pacienți în grijă, Rafila a răspuns: „Dvs credeți că accidentul de la Ploiești a fost legat de faptul că erau pacienți până peste cap? Am fost acolo, a fost o conjunctură legată de pacienți mai puțini complianți. Deci chiar mă îndoiesc… Nu pot să fac afirmații că e o anchetă în derulare”.
Raed Arafat nu va fi demis nici dacă PSD intră la guvernare. Alexandru Rafila spune despre şeful DSU că „îşi face bine treaba”
„În niște spitale care sunt suprasolictate, care n-au fost concepute pentru două tipuri de consum, curent și oxigen, există acest risc. Singura chestiune, pentru a diminua pericolul, e să găsim un sistem de ventilație permanentă a acestor saloane în care se concentrează oxigenul.
Aici discutăm de proceduri, trebuie să găsim o soluție ca să existe o persoană responsabilă care să monitorizeze acest lucru. În unele locuri va fi posibil, în altele mai puțin, dar depinde și de interesul pe care-l arată conducerea spitalului”, a mai declarat deputatul PSD Alexadru Rafila.
Un an de la incendiul de la spitalul din Piatra Neamț/ Peste 100 de audieri. 18 expertize medico-legale, 6 expertize genetice, 5 percheziţii informatice. Nicio concluzie
Asociaţia „Dăruieşte viaţă” arată că, la un an de la incendiul de la Piatra Neamţ, când Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean a ars în totalitate, nu există „nicio concluzie”, informează News.ro. Reprezentanţii asociaţiei adaugă că Secţia ATI modulară realizată din donaţii şi sponsorizări a fost finalizată în 26 de săptămâni.
„Un an de la incendiul din Piatra Neamţ când Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean a ars în totalitate. 10 oameni şi-au pierdut viaţa în acea noapte. Un spital judeţean a rămas fără inimă şi a funcţionat doar cu câteva paturi de terapie intensivă improvizate pe alte secţii. Ce s-a întâmplat de atunci până acum? Conform relatărilor media, mii de documente au fost ridicate de la spital. Peste 100 de audieri. 18 expertize medico-legale. 6 expertize genetice. 5 percheziţii informatice. Nicio concluzie”, au scris reprezentanţii Asociaţiei „Dăruieşte viaţă”.
Aceştia au adăugat că Spitalul Modular ATI Piatra Neamţ a fost amenajat în 26 de săptămâni. „În 26 de săptămâni, am construit Spitalul Modular ATI Piatra Neamţ, alături de +10.500 donatori şi +400 companii. Din septembrie, funcţionează la capacitate maximă. 176 de pacienţi în stare gravă au beneficiat de îngrijire medicală la standarde europene, iar 38 de cadre medicale lucrează aici în condiţii de siguranţă. #aşaseface un Spital Modular, cu centrală de tratare a aerului, platformă de gaze medicale, sistem de alertă în caz de incendiu etc.”, a arătat Asociaţia.
Asociaţia ”Dăruieşte viaţă” a finalizat, în iulie, Secţia ATI modulară de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, după o investiţie de peste 2,7 milioane de euro, realizată din donaţii şi sponsorizări. Secţia modulară a fost predată unităţii medicale. Secţia ATI a spitalului a fost distrusă în incendiul din noiembrie 2020, iar spitalul funcţiona cu doar şase paturi ATI.