Alexandru Rafila, despre concediile românilor: „Zonele turistice sunt surse posibile pentru răspândirea infecţiei”

Alexandru Rafila a vorbit la Digi24 despre zonele turistice aglomerate. Medicul atrage atenția că dacă nu se poate menține o distanță de 1,5 metri între persoane, atunci masca este necesară și în aer liber, pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus.
Filip Stan
01 iul. 2020, 19:49
Alexandru Rafila, despre concediile românilor:

„În general zonele turistice sunt niște surse posibile pentru răspândirea infecției, mai ales dacă se desfășoară un turism mai puțin organizat. Acolo era ceva mai puțin organizat. Nu erau zone de alimentație publică, hoteluri, era pur și simplu o foarte mare aglomerație în aer liber”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

„Noi spunem că masca se folosește în spații închise sau în mijloace de transport. Dacă în aer liber este o foarte mare aglomerație, iar acea distanță minimă de un metru și jumătate în mod evident nu este respectată, atunci și spațiul acesta liber devine propice pentru transmiterea bolii. Cred că nu erau foarte multe persoane într-o astfel de situație – care ar fi utilizat masca”, a explicat medicul.

„O atitudine mai fermă din partea autorităților care să împiedice aglomerațiile mari de oameni se poate lua. Adică, noi am stabilit un număr de persoane care pot să stea împreună, iar dacă discutăm de 5, 6 persoane, iar acolo sunt 600… Vă dați seama că s-ar putea încerca convingerea oamenilor, că nu trebuie să intrăm în zona măsurilor coercitive. Dacă avem suficientă abilitate cred că există posibilitatea să îi convingem pe oameni să se depărteze și să evite aglomerația excesivă”, a completat Rafila.

Peste 10.000 de turişti, cu aproximativ 4.000 de mașini, au fost în weekend pe plajele sălbatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Cei mai mulți nu purtau măști, iar transmiterea noului coronavirus se putea face ușor.

SONDAJ: Peste 80% dintre angajaţii români îşi vor petrece concediul în ţară

Doar 4 din 10 angajaţi români au planuri de concediu pentru acest an, iar peste 80% rămân în ţară, îngrijoraţi de pandemie, arată un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs, potrivit căruia 25% au declarat că în lunile de restricţii veniturile familiei au scăzut cu până la 25%, iar 24,5% susţin că scăderile depăşesc chiar şi 50%.

„Aproape trei sferturi dintre angajaţii români nu şi-au luat anul acesta concediu de odihnă, dar 42% dintre ei plănuiesc totuşi să facă o cerere în acest sens în perioada următoare”, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Îngrijoraţi mai ales că lumea s-a relaxat prea mult şi nu mai respectă regulile de igienă şi distanţare socială (42%), dar şi că vine un nou val de epidemie şi, implicit, noi restricţii care le-ar putea da peste cap planurile de vacanţă (23%), peste 80% dintre ei rămân în ţară şi au în plan să îşi petreacă zilele libere la mare sau la munte (57,4%) ori chiar acasă (24,8%).

Dintre cei care plănuiesc să plece anul acesta în vacanţă, 34,2% se aşteaptă să cheltuiască acelaşi buget planificat iniţial, înainte de izbucnirea pandemiei, iar puţin peste 16% spun că vor reduce bugetul cu până la 30% faţă de anul trecut având în vedere incertitudinile actuale.

Când vine vorba de cazare, 50% dintre respondenţii la sondajul BestJobs preferă hotelul sau pensiunea, şi doar 12% iau în calcul posibilitatea de a-şi petrece concediul într-un apartament închiriat în regim hotelier, cu rulota sau chiar cu cortul, pentru a elimina orice risc în ceea ce priveşte distanţarea socială.

„Când se vor întoarce din concediu, 29% dintre angajaţii chestionaţi spun că revin direct la birou, fără vreo măsură de prevenţie pentru siguranţa colegilor lor, alţi 28% declară că vor lucra remote până la sfârşitul anului, în timp ce 21% vor lucra de acasă 14 zile, pentru a-i proteja pe ceilalţi în cazul în care au fost expuşi la coronavirus. 18% au însă de gând chiar să-şi facă analize şi testul Covid-19”, spun realizatorii sondajului.

În ceea ce priveşte călătoriile în interes de serviciu, 88% dintre angajaţii intervievaţi spun că nu pleacă nicăieri anul acesta şi doar 10% au programate deplasări de afaceri în ţară, iar alţi mai puţin de 3% în străinătate. Majoritatea (74%) nu au fost informaţi despre politica firmei pentru care lucrează privind călătoriile de afaceri din perioada următoare, în timp ce alţii spun că angajatorul a optat să anuleze orice deplasare de serviciu anul acesta (12%), permite călătorii doar în ţară şi doar managementului (15%) sau impune izolare după întoarcere pentru o perioadă de 14 zile şi testare Covid-19 (5%).

„Criza sanitară le-a adus multor angajaţi români, pe lângă temeri din cauza bolii, şi o scădere bruscă a veniturilor. Doar 36% dintre participanţii la sondaj au reuşit să-şi păstreze intact bugetul familial, în timp ce 25% au declarat că în lunile de restricţii veniturile familiei au scăzut cu până la 25%, iar 24,5% susţin că scăderile depăşesc chiar şi 50%”, mai arată sondajul.

Sondajul a fost efectuat în perioada 15-25 iunie 2020, pe un eşantion de 804 utilizatori de internet din România.

BestJobs este una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România, cu un număr de peste 2,5 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii şi peste 25.000 de joburi active în orice moment, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Zonele răcorite de ploi. Unde vor fi precipitații în România
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!