Alexandru Rafila, despre legea vaccinării: Presupune asigurarea unor stocuri şi asumarea unor reacţii adverse la administrare

Soluția pentru reglementarea unor aspecte din Programul național de vaccinare este o lege care să cuprindă câteva principii ce vizează asigurarea vaccinurilor fără întreruperi, elemente legate de finanțarea continuă, de informare și asumarea de către Ministerul Sănătății a tuturor consecințelor referitoare la posibile reacții adverse grave legate de administrare, a declarat joi președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional Europa al Organizației Mondiale a Sănătății.
Iulian Tudor
06 oct. 2016, 10:59
Alexandru Rafila, despre legea vaccinării: Presupune asigurarea unor stocuri şi asumarea unor reacţii adverse la administrare

„Acest proiect de lege are câteva principii care au stat la baza redactării lui. Primul lucru care a fost avut în vedere este legat de asigurarea resurselor acestui program și nu mă refer neapărat la banii în sine, ci la asigurarea vaccinurilor fără întreruperi. Soluția este una legislativă pentru a crea un stoc de vaccin suficient să acopere perioadele în care acesta nu poate fi procurat din motive obiective. (…) Există multe riscuri să apară penurie și atunci singura soluție este să avem o aprovizionare constantă, pe baza unor stocuri care să existe la nivel național”, a precizat Rafila, la forumul național „Stop Gripă”.

Potrivit lui Rafila, multe alte probleme sunt legate de logistica distribuției vaccinului, de finanțarea continuă, de informare — decizia părinților în ceea ce privește vaccinarea trebuie să se bazeze pe cunoaștere.

Proiectul vaccinurilor, pus în dezbatere publică. Vezi ce obligaţii au medicii de familie şi care sunt amenzile

„Trebuie să avem surse de informare, campanii de informare permanente, iar acest lucru trebuie reglementat și, bineînțeles, finanțat și asumat de autoritățile de sănătate publică”, a susținut președintele SRM.

El a adăugat că un lucru „deosebit” de important este asumarea de către Ministerul Sănătății a tuturor consecințelor privind reacția adversă gravă a unui vaccin.

„Este prevăzut în legislația tuturor țărilor din UE. Dacă cumva apare o reacție adversă gravă legată de administrarea unui vaccin, lucrul acesta este asumat și compensat de Ministerul Sănătății, ceea ce este normal”, a punctat Rafila.

În opinia sa, probabilitatea apariției acestor reacții adverse este extrem de mică.

„Aș vrea să fac și o comparație. Ministerul Sănătății a lansat un avertisment săptămâna trecută legat de cazurile de rujeolă, care sunt în număr de circa 700 în momentul de față în țara noastră. Din păcate, aceste cazuri de rujeolă se datorează unei acoperiri vaccinale scăzute pentru pojar. Și s-au înregistrat deja trei decese în cazul a 700 de cazuri de îmbolnăvire. Deci, dacă punem în balanță beneficiile cu eventualele reacții adverse, beneficiile sunt cu siguranță mai mari, iar riscurile legate de vaccinuri sunt foarte mici, pentru că sunt printre cele mai controlate produse farmaceutice”, a explicat profesorul Rafila.

Potrivit dr. Anca Drăgănescu, președintele Asociației Pro Imunizare, acoperirea vaccinală în România înregistrează procente sub 75%, în timp ce OMS recomandă un procent de peste 95%.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Alice Weidel propune alianță cu CDU după un rezultat istoric pentru AfD
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!