Alexandru Rafila, despre legea vaccinării: Presupune asigurarea unor stocuri şi asumarea unor reacţii adverse la administrare

Soluția pentru reglementarea unor aspecte din Programul național de vaccinare este o lege care să cuprindă câteva principii ce vizează asigurarea vaccinurilor fără întreruperi, elemente legate de finanțarea continuă, de informare și asumarea de către Ministerul Sănătății a tuturor consecințelor referitoare la posibile reacții adverse grave legate de administrare, a declarat joi președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional Europa al Organizației Mondiale a Sănătății.
Iulian Tudor
06 oct. 2016, 10:59
Alexandru Rafila, despre legea vaccinării: Presupune asigurarea unor stocuri şi asumarea unor reacţii adverse la administrare

„Acest proiect de lege are câteva principii care au stat la baza redactării lui. Primul lucru care a fost avut în vedere este legat de asigurarea resurselor acestui program și nu mă refer neapărat la banii în sine, ci la asigurarea vaccinurilor fără întreruperi. Soluția este una legislativă pentru a crea un stoc de vaccin suficient să acopere perioadele în care acesta nu poate fi procurat din motive obiective. (…) Există multe riscuri să apară penurie și atunci singura soluție este să avem o aprovizionare constantă, pe baza unor stocuri care să existe la nivel național”, a precizat Rafila, la forumul național „Stop Gripă”.

Potrivit lui Rafila, multe alte probleme sunt legate de logistica distribuției vaccinului, de finanțarea continuă, de informare — decizia părinților în ceea ce privește vaccinarea trebuie să se bazeze pe cunoaștere.

Proiectul vaccinurilor, pus în dezbatere publică. Vezi ce obligaţii au medicii de familie şi care sunt amenzile

„Trebuie să avem surse de informare, campanii de informare permanente, iar acest lucru trebuie reglementat și, bineînțeles, finanțat și asumat de autoritățile de sănătate publică”, a susținut președintele SRM.

El a adăugat că un lucru „deosebit” de important este asumarea de către Ministerul Sănătății a tuturor consecințelor privind reacția adversă gravă a unui vaccin.

„Este prevăzut în legislația tuturor țărilor din UE. Dacă cumva apare o reacție adversă gravă legată de administrarea unui vaccin, lucrul acesta este asumat și compensat de Ministerul Sănătății, ceea ce este normal”, a punctat Rafila.

În opinia sa, probabilitatea apariției acestor reacții adverse este extrem de mică.

„Aș vrea să fac și o comparație. Ministerul Sănătății a lansat un avertisment săptămâna trecută legat de cazurile de rujeolă, care sunt în număr de circa 700 în momentul de față în țara noastră. Din păcate, aceste cazuri de rujeolă se datorează unei acoperiri vaccinale scăzute pentru pojar. Și s-au înregistrat deja trei decese în cazul a 700 de cazuri de îmbolnăvire. Deci, dacă punem în balanță beneficiile cu eventualele reacții adverse, beneficiile sunt cu siguranță mai mari, iar riscurile legate de vaccinuri sunt foarte mici, pentru că sunt printre cele mai controlate produse farmaceutice”, a explicat profesorul Rafila.

Potrivit dr. Anca Drăgănescu, președintele Asociației Pro Imunizare, acoperirea vaccinală în România înregistrează procente sub 75%, în timp ce OMS recomandă un procent de peste 95%.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft, de sâmbătă, 26 aprilie 2025, produsele de care toți românii au nevoie. Sunt cu preț redus, ofertele sunt limitate
Capital.ro
Turul 2 înapoi și reluarea alegerilor. Călin Georgescu a primit azi verdictul. Decizia ÎCCJ e definitivă
Playtech.ro
Ieşirea din indiviziune. Când se face pe cale amiabilă şi când se ajunge în instanţă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Irina Loghin și Sofia Vicoveanca își păstrează tenul fără riduri cu ajutorul unui ingredient din bucătărie
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Miză uriașă la nivel de autostrăzi. Se cere finalizarea urgentă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
Lovitura primită de Mirela Vaida: OUT din grilă! A plecat de la Acces Direct pentru o emisiune pe Antena 1, anunțată cu surle si trâmbițe, dar…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Donald Trump îngroapă Ucraina. Decizie istorică la final de război: Le revine rușilor!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Răsturnare de situație! Ucraina cedează în fața Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte