Alexandru Rafila spune că ”nu există motive de îngrijorare cu privire la eficacitatea vaccinului față de virus, atât în forma clasică, cât și în cazul formelor apărute ulterior datorită unor mici mutații care se înregistrează în mod natural la acest tip de virus”.
”Ceea ce au remarcat cercetătorii din Marea Britanie nu este un lucru neobișnuit. Pentru că acest tip de virusuri ARN, inclusiv coronavirusul, generează astfel de mutații foarte frecvent. Important e ca anticorpii neutralizanți care rezultă în urma vaccinării, să blocheze atât formele inițiale ale virusului, cât și formele mutante. Dar până în momentul de față, deși există multe forme de mutații care au fost înregistrate de-a lungul timpului, inclusiv în România, nu s-au observat diferențe în ceea ce privește anticorpii neutralizanți”, a declarat Alexandru Rafila pentru Antena 3.
Medicul e de părere că nu există o evoluție diferită a bolii și a dat un exemplu în acest sens.
„Nu cred că este o evoluție diferită a bolii. Din ceea ce am citit eu, nu există o evoluție diferită a bolii. Aș vrea să vă dau un alt exemplu care demonstrează, de fapt, că aceste mutații până în momentul de față nu sunt îngrijorătoare: faptul că reinfecțiile cauzate de noul coronavirus sunt rare, sunt foarte – foarte rare, adică omul poate să elimine timp de mai multe săptămâni virusul.
Atunci, asta demonstrează că aceste mutații nu sunt relevante din punct de vedere al imunității, pentru că dacă ar fi relevante și reîmbolnăvirile ar fi mult mai frecvente, iar până în momentul de față nu este raportat un număr mare de reîmbolnăviri, de reinfectări la persoane care au trecut deja prin boală”, a mai spus Rafila.
Peste 1.000 de cazuri asociate unei ”noi variante” a coronavirusului SARS-CoV-2 au fost identificate în ultimele zile în Marea Britanie, mai ales în partea de sud a ţării, unde această mutaţie ar putea avea o legătură cu creşterea numărului cazurilor de COVID-19.
”Am identificat o nouă variantă de coronavirus, care ar putea fi asociată cu răspândirea rapidă în sud-estul Angliei”, a spus ministrul Sănătăţii de la Londra, Matt Hancock, într-o intervenţie în faţa parlamentului. ”Analizele iniţiale sugerează că această variantă creşte mai repede decât variantele existente”, a adăugat el, referitor la faptul că SARS-CoV-2 a suferit o mutaţie.
”Trebuie să subliniez în acest stadiu că deocamdată nu există nimic care să sugereze că ar fi mai probabil ca această variantă să provoace o afecţiune gravă, iar ultimele date clinice arată că este foarte improbabil ca această mutaţie să nu răspundă unui vaccin”, a explicat oficialul britanic, citat de publicaţiile din Insulă.