Alexandru Rafila, despre posibilitatea unui lockdown: „Dacă oamenii ajung să moară pentru că nu au unde se interna, vor trebui luate măsuri”

Medicul Alexandru Rafila a fost invitatul lui Victor Ciutacu în emisiunea Punctul Culminant, de la România TV, unde a comentat posibilitatea instaurării uni nou lockdown în România, în condiţiile în care sistemul medical este deja sub o presiune uriaşă, iar semnele că numărul de infectări ar fi sub control întârzie să apară.
George Russo
15 dec. 2020, 21:59
Alexandru Rafila, despre posibilitatea unui lockdown:

Alexandru Rafila, propunerea de premier într-un guvern de uniune naţională din partea PSD, a declarat pentru România TV, într-un dialog cu Victor Ciutacu, că este posibil să se ajungă în situaţia în care un lockdown să fie singura soluţie, dacă sistemul medical va fi sufocat şi românii infectaţi vor muri pentru că nu vor avea locuri unde să se interneze.

„Fac si teste rapide, insa intr-o anumita limita. Nu am avut probleme cu gustul si mirosul, doar simptomatologie respiratorie, dar acum sunt bine.

Nu e nicio fractura logica, stiu exact ce am declarat, dar s-a pus intr-un titlu.

Eu am spus ca trebuie evaluata situstia si in functie de realitatea situatiei sa se ia masuri. Noi, pentru ca am avut alegeri, am scazut testarea, desi eram la 10.ooo de cazuri. Deci nu pot sa apreciez situatia.

Insa pot sa apreciez situatia din spitale, desi numarul de cazuri scade scriptic, realitatea din spitale arata altceva.

In sfarsit domnul Ciuca a detasat 600 de militari la DSP ca sa ii ajute sa faca anchete epidemiologice, pentru ca asta nu puteam sa facem. Ca sa nu facem lockdown, trebuie sa identificam si sa izolam rapid persoanele infectate. Iar asta era sarcina Ministerului Sanatatii, nu a premierului, dar asta este.

Politica de sanatate publica din ultimele doua luni a facut sa para ca suntem singura oaza de stabilitate din Europa, pentru ca nu am avut date reale. Cineva va trebui sa-si asume o masura nepopulara, daca nu mai avem loc in spitale.

Daca oamenii nu mai pot fi internati si mor cu zile, orice om normal trebuie sa-si asume o decizie care sa opreasca acest lucru.

Daca va aduceti aminte, domnul Orban a iesit inaintea alegerilor si a spus ca nu va fi lockdown, desi trebuia sa spuna ca in functie de situatie apreciem, atunci normal ca lucrurile au scapat de sub control.

Impactul lockdown-ului asupra scolilor nu exista, pentru ca urmeaza vacanta.

Alexandru Rafila crede că un nou lockdown ar putea fi inevitabil

In tara, in foarte multe locuri nu s-au facut anchete, erau persoane simptomatice si nu aveau unde sa se testeze. I-am indrumat catre laboratoare private, pentru ca nu poti sa stai sa astepti zile intregi dupa DSP.

Intrebarea nu e daca sunt eu de acord cu lockdown, dar daca situatia e scapata de sub control, si din punctul meu de vedere este, sigur va trebui la un moment dat luate niste masuri, cand oamenii vor muri pentru ca nu au unde sa se interneze. Sunt zone in Germania care sunt depasite, dar ramane sa recunoastem si noi aceasta situatie. Daca tot zicem ca am mai facut paturi ATI, dar nu spunem ca nu avem personal.

. Noi am propus sa faca centre de recoltare, ca oamenii sa-si poata recolta probe. Decat sa se duca la un centru privat, sa facem si centre publice. Nu s-a facut nimic. In mod evident, asa puteam sa stim mai indeaproape ce se intampla.

Testele rapide sunt o solutie daca esti simptomatic, cu incarcatura virala mare, daca esti asimptomatic nu dau rezultat pozitiv. Si eu am avut un test rapid pozitiv, saptamana trecuta.

Sunt o solutie in zonele unde am numar mare de cazuri, ca intr-o scoala unde ai 3-4 copii si 3-4 cadre didactice.

Testarea nu ajuta la nimic, decat daca e focalizata in zonele unde ai foarte multe cazuri. Si testez mult mai frecvent. Noi am propus testarea personalului medical macar de doua ori pe luna si nu s-a facut nimic. Asa se face peste tot, in Germania sunt testati medicii de trei ori pe saptamana.

Am auzit ca avem capacitate de 50.000 de teste si astazi am facut 25.000. Pai atunci de ce nu testam personalul medical?

De trei luni nu a mai fost convocat Comitetul Tehnico Stiintific. Declaratiile publice spun ca prin consultare cu specialistii s-au luat deciziile, eu nu stiu daca a fost un singur specialist sau mai multi.

Concentratoarele sunt inutile, oxigenul vin din reţeaua spitalului.”, a spus Alexandru Rafila la România TV.

Citeşte şi: Lockdown în România? 600 de militari au fost detaşaţi la DSP

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Taxe mai mari pentru români, de la anul. Cât de gravă e criza bugetară, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Guvernul adoptă un proiect de lege pentru implementarea Convenției anti-mită
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'