„Sigur că întotdeauna o astfel de situație apare atunci când este foarte mare aglomerație, când sunt mulți utilizatori ai plajelor și există mai mult sau mai puțin probabil deversări din conducte de canalizare care ajung în apa mării sau deversări din zonele agricole care ajung în apa mării. Escherichia Coli e o bacterie care se găsește în mod normal în intestin, atât la om, cât și la animal, iar prezența ei în apă indică faptul că există o poluare, noi o numim poluare fecală, care este acceptabilă în anumite limite”, a declarat ministrul Sănătății.
„Noi am dat astăzi o precizare care arată care sunt limitele care sunt acceptabile pentru apa de îmbăiere, deci nu există apă de îmbăiere fără această bacterie, Escherichia Coli, dar depinde foarte mult de ce cantitate de Escherichia Coli este în apă. Este, practic, un indicator biologic care ne arată dacă apa de îmbăiere este sau nu de bună calitate. Depășirea unei limite de 500 de bacterii, sau unități formatoare de colonii, cum se numește în limbaj medical, pe 100 de ml, indică faptul că apa nu este bună de îmbăiere, însă acest lucru trebuie să fie constatat în mod constant, adică la mai multe determinări consecutive să existe acest parametru”, a explicat el.
„Ceea ce s-a întâmplat în zona de litoral a fost o situație punctuală. În anumite zone, pentru o scurtă durată de timp, acești indicatori au fost depășiți, ceea ce nu descalifică apa mării ca fiind de îmbăiere. Asta nu înseamnă că nu trebuie să luăm măsuri – în primul rând, igiena personală, folosirea toaletei cu grijă, spălarea pe mâini după folosirea toaletei, pentru că și prin activitatea fiecăruia dintre turiști, dacă ea este lipsită de măsuri igienice elementare, această contaminare cu Escherichia Coli este posibilă”, a mai spus oficialul.