Alexandru Rafila despre refugiaţii din Ucraina: Trebuie să găsim o soluţie să îi testăm, să îi vaccinăm

România este pregătită să-i vaccineze anti-covid pe toţi refugiaţii din Ucraina. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunţat, joi, că au fost stabilite puncte de primire pentru refugiaţi în judeţe de graniţă cu Ucraina,
Filip Stan
24 feb. 2022, 18:30
Alexandru Rafila despre refugiaţii din Ucraina: Trebuie să găsim o soluţie să îi testăm, să îi vaccinăm

Alexandru Rafila a anunţat că a avut discuţii cu directorii direcţiilor de sănătate publică şi cu prefecţii judeţelor din zona de graniţă a Ucrainei, dar şi în judeţele care se învecinează cu această regiune, pentru a găsi o soluţie de testare a unui eventual val de refugiaţi, de vaccinare, dacă este cazul şi de acordare a asistenţei medicale. „Trebuie să iniţiem şi demersurile legislative care să excepteze această categorie de persoane de la măsurile legate de carantină şi de completarea acelui formular electronic”, a adăugat ministrul Sănătăţii. El a mai spus că există suficiente teste rapide la nivelul DSU şi le vom trimite foarte rapid în teritoriu.

Război în Ucraina. Imagini şocante, avioanele ruseşti bombardează case VIDEO

„Pot să vă spun cum ne pregătim noi, din punct de vedere al sistemului de sănătate. Am avut, după întâlnirea de dimineaţă de la Guvern organizată de domnul premier Ciucă, astăzi o discuţie cu reprezentanţii direcţiile de sănătate publică şi cu prefecţii judeţelor care se găsesc în zona de graniţă a Ucrainei, dar şi în judeţele care se învecinează cu această regiune pentru că un eventual val de refugiaţi trebuie să găsească şi un răspuns din punct de vedere al condiţiilor de asistenţă medicală, pe de o parte şi pe de altă parte al sănătăţii publice, pentru că vin dintr-o ţară unde sunt diverse probleme. Trebuie să găsim o soluţie să îi testăm, să îi vaccinăm, dacă este cazul, şi trebuie să iniţiem şi demersurile legislative care să excepteze această categorie de persoane de la măsurile legate de carantină şi de completarea acelui formular electronic. Vă daţi seama, este şi greu să stabileşti domiciliul, pentru că ei dacă solicită statutul de azilant trebuie să le oferim condiţii de cazare pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie să le oferim acces la serviciile de sănătate, nu numai de urgenţă, pentru că pot avea şi alte patologii care să necesite consult, medicaţie, iar lucrul acesta trebuie organizat. Au participat şi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurără de Sănătate, deşi am făcut un soi de parcurs încât în zilele următoare să putem să operaţionalizăm complet acest sistem”, a afirmat joi Alexandru Rafila.

Primii refugiați ucraineni au ajuns în România. Primarul din Sighetu Marmației: Nu sunt cereri de găzduire, ei vor să ajungă în Polonia și Cehia
Ministrul Sănătăţii a explicat că la nvielul DSU există suficiente teste rapide care vor fi trimise rapid în teritoriu şi trebuie alocate resursele pentru ca mAI să organizeze facilităţile de cazare pentru refugiaţi.

„Da, vrem să adaptăm situaţia. Există suficiente teste rapide la nivelul DSU şi le vom trimite foarte rapid în teritoriu, iar testarea acestor persoane e prioritară, pentru a nu favoriza în niciun fel transmiterea coronavirusului. Noi sperăm să înceteze cât mai repede conflictul şi să fie o situaţie tranzitorie. Bineînţeles că trebuie luat în vedere lucrul acesta şi există o inventariere a capacităţilor de cazare. Inclusiv se va organiza de MAI facilităţi pentru a putea caza aceste persoane sau facilităţi hoteliere.Sunt Satu Mare, Iaşi, Vaslui, Galaţi. Există o alocare de resurse unde trebuie asigurate toate condiţiile, inclusiv masa acestor oameni. Bineînţeles că lucrurile sunt în dinamică”, a explicat Rafila.

Ministrul Apărării: Am stabilit judeţe de graniţă cu Ucraina unde vom avea puncte de primire a refugiaţilor

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunţat, joi, că au fost stabilite puncte de primire pentru refugiaţi în judeţe de graniţă cu Ucraina, adăugând că până în acest moment nu s-a observat „un flux important”.

„Pentru început am stabilit şase sau şapte judeţe de graniţă unde vom avea puncte pentru primire refugiaţi. Sigur că vom primi şi sprijinul unor ţări din Uniunea Europeană dacă va fi cazul, inclusiv trupele care sunt în România în acest moment au specialişti din această zonă pentru gestiunea fluxurilor de refugiaţi. Avem pregătite toate materialele pentru asta, am activat aceste puncte”, a afirmat Dîncu, la Digi 24.

El a subliniat că autorităţile române sunt pregătite la graniţă. „Am activat centre pentru primire de refugiaţi eventual. Nu vedem până în acest moment un flux important în această zonă, dar noi suntem pregătiţi la graniţă”, a arătat ministrul.

Vasile Dîncu a dat asigurări că nu există semne ale unui posibil conflict în ţara noastră.

„Suntem într-o stare de vigilenţă, nu am schimbat starea de alertare din acest punct de vedere. (…) În acest moment nu avem semnele unui posibil conflict pe teritoriul României”, a declarat ministrul Apărării.

 

El a mai spus că şi direcţia medicală a MApN trebuie să se implice în organizarea acordării asistenţei medicale în eventualitatea primirii unui val de refugiaţi din Ucraina în România.

„De acordat asistenţă medicală aici sigur lucrurile trebuie făcute în colaborare cu DSU şi în cooperare cu sistemul european. Dacă discutăm de asistenţă medicală fizică, în teren, sigur lucrul acesta s-a mai făcut şi la începutul pandemiei, dar aici în principiu Direcţia Medicală a MapN poate să organizeze o astfel de asistenţă medicală. Discutăm de 12 ore de când a debutat acest conflict. Parte ucraineană încă nu a spus nimic, cred că e prematur să putem discuta de astfel de situaţii”, a conchis ministrul Sănătăţii.

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!