Alexandru Rafila, despre spitalele regionale. La Iași proiectul a fost finalizat şi din toamnă va începe construcţia efectivă a Spitalului Regional, a anunțat ministrul Rafila.
Mai mult, ministrul a precizat că la jumătatea acestui an va fi finalizat şi proiectul tehnic pentru Spitalul Regional din judeţul Cluj, iar până la sfârşitul anului cel de la Craiova.
„Începând cu anul 2027, spitalele regionale trebuie să devină operaţionale. Investiţia totală va fi de peste 2 miliarde de euro. În acelaşi timp, 2,4 miliarde de euro sunt alocaţi prin PNRR pentru alte 27 de investiţii spitaliceşti noi, printre care Institutul regional de oncologie din Timişoara, o casă nouă pentru Institutul pentru Boli Cardiovasculare CC. Iliescu din Bucureşti şi, în premieră, un centru de psihiatrie infantilă la Bucureşti. Majoritatea acestor proiecte au fost deja semnate, iar la unele se lucrează efectiv la construcţie (proiectul de la Bistriţa)”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Sănătății a menționat că aceste investiţii vor contribui la modernizarea sistemului sanitar din România şi la un acces mai bun la servicii de sănătate.
„Pentru prima dată, discutăm despre spitale integrate şi unitare din punct de vedere al construcţiei, al circuitelor, al echipamentelor şi, nu în ultimul rând, al condiţiilor hoteliere. Respectarea normelor de control al infecţiilor este prioritară în toate aceste proiecte noi”, a mai spus Alexandru Rafila.
Corpul de Control al Ministerului Sănătății a organizat în ultimele săptămâni mai multe acțiuni de combatere și prevenire a actelor de corupție din spitalele din România. Această acțiune a venit la scurt timp după ce foarte mulți medici din țară au fost implicați în dosare de luare de mită.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că aceste obiceiuri care se practică de ani de zile în spitalele de la noi nu o să dispară dintr-o dată, iar pacienţii trebuie să înţeleagă că nu sunt obligați să ofere niciun fel de beneficiu material personalului medical.
În ultimele săptămâni, Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii a organizat mai multe activităţi de combatere și prevenire a corpuției din spitale la care au participat managerii unităţilor sanitare, directorii executivi ai Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene, respectiv, a municipiului Bucureşti şi managerii Serviciilor de Ambulanţă Publică.
Conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, în cadrul acestor acțiuni au fost prezentate informaţii legate de modalităţile de prevenire a actelor de corupţie, de încălcare a eticii profesionale şi a integrităţii, reducerea vulnerabilităţilor şi riscurilor de corupţie. Au fost abordate teme care au vizat consolidarea cunoştinţelor privind starea de incompatibilitate şi a conflictelor de interese a personalului din sistemul sanitar.
Aceste prezentări au fost susţinute de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate, Direcţiei Generale Anticorupţie din Ministerul Afacerilor Interne şi din Ministerul Justiţiei, precum şi de specialişti ai societăţii civile şi mediului de afaceri.
„Este încă o problemă la care trebuie să lucrăm toţi, cea legată de mentalităţi vechi. Obiceiurile acestea nu dispar dintr-o dată, dar se pot reduce treptat prin informare şi educare. Pacienţii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii materiale personalului medical ca să obţină serviciile medicale de care au nevoie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.