Alexandru Rafila, despre spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa afectat de incendiu. „Nu corespunde unor standarde care să permită reluarea activităţii în condiţii de siguranţă”

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, unde în urma unui incendiu izbucnit în octombrie 2021 au murit mai mulți pacienți internați la ATI, nu corespunde normelor de funcționare. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vizitat unitatea medicală şi a promis că autorităţile vor lua măsuri pentru a preveni "dispersarea personajului acestui spital"
Filip Stan
11 ian. 2022, 15:23
Alexandru Rafila, despre spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa afectat de incendiu.

Alexandru Rafila a vorbit despre problemele existente la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa.

„Am venit la Constanţa, aşa cum am fost la Matei Balş, pentru că atât acolo, cât şi aici există unităţi medicale de elită, cu personal foarte bine calificat şi nu trebuie în această perioadă dificilă să renunţăm la această resursă umană calificată ca să trateze pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. Ăsta a fost motivul pentru care m-am deplasat aici, dar stând de vorbă inițial cu prefectul şi preşedintele CJ Constanţa şi cu domnul primar şi cu reprezentanţii acestui spital, am înţeles un lucru care cred că este mai important decât momentul acesta al pandemie.

Trebuie să ştim să ne păstrăm profesioniştii în sănătate împreună. O echipă foarte competentă rodată să lucreze împreună este în pericol în momentul ăsta să se dezintegreze. Lucrul ăsta a fost subliniat atât de reprezentanţii sindicatelor care reprezintă angajaţii. Au avut un punct de vedere corect.

Dispersarea personajului acestui spital reprezintă un pericol pe termen mediu şi lung. Aceşti oameni trebuie să aibă un spital în care să lucreze şi în care să trateze pacienţii, iar problema legată de patologia infecțioasă este dincolo de pandemia COVID-19”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Trebuie să rezolvăm accesul la servicii medicale al oamenilor”

„Pandemia COVID este acum. Trebuie să rezolvăm accesul la servicii medicale al oamenilor, trebuie să salvăm oamenii de la forme complicate şi de la deces.

Patologia infecțioasă va rămâne o problemă majoră de sănătate publică, iar Constanţa atât prin mărimea oraşului, cât şi prin localizarea are nevoie de o astfel de instituţie. Ce am înţeles eu că s-a întâmplat la Constanţa şi care ar putea să fie rezolvările pentru perioada următoare”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, Alexandru Rafila a explicat că Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa „nu corespunde unor standarde care să permită reluarea activităţii în condiţii de siguranţă”.

„Aici a avut loc pe data 1 octombrie un incendiu nefericit. Am vizitat spitalul. Spitalul, din punct de vedere al circuitelor medicale, al dotărilor cu echipamente, (… ) nu s-a schimbat după incendiu cu excepţia unei anumite zone care a fost distrusă de incendiul de la parterul acestei clădiri. În rest, lucrurile nu s-au schimbat.

Ceea ce s-a schimbat dacă vreţi a fost faptul că această clădire a intrat într-o procedură de evaluare din punct de vedere al Inspectoratului de Stat în Construcţii, din punct de vedere al ISU şi se consideră că ea nu corespunde unor standarde care să permită reluarea activităţii în condiţii de siguranţă. Totuşi, aici nu s-au schimbat lucrurile faţă de perioada anterioară incendiului„, a mai spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii: „Sigur că toţi ne dorim spitale noi. Problema e că acum avem o pandemie”

„Cred că trebuie să găsim o soluţie tranzitorie prin care acest spital să poată să-şi reia activitatea, să existe un plan de conformare, un proiect de consolidare, dar pentru chestiunea asta trebuie să conlucreze toate instituţiile statului. Nu e suficient să fie Ministerul Sănătății sau Direcţia de Sănătate Publică

Trebuie toate instituţiile să conlucreze şi să găsim împreună o soluţie şi bineînţeles Primăria în calitate de proprietar al acestui spital va întreprinde demersurile necesare pentru consolidarea clădirii.

Punem pe primul loc siguranţa pacientului, în măsura în care dotările actuale din România în ceea ce priveşte infrastructura spitalicească permit acest lucru.

Sigur că toţi ne dorim spitale noi. Problema e că acum avem o pandemie. Trebuie să tratăm sute, mii de pacienţi să-i salvăm. Colegii de la spitalul judeţean au făcut acest lucru.

Cred că prin reamenajările pe care le face în momentul de faţă Primăria (…) Cred că se poate găsi o soluţie ca acest spital să-şi poată relua activitatea”, a conchis ministrul Sănătăţii.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Domnitorul român care a sfârșit în exil după ce a câștigat multe bătălii importante pentru apărarea patriei. A fost înmormântat la Viena ca împărații
Capital.ro
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Trebuie să devină obligatoriu. Anunțul ce face România de rușine: Să recunoaștem...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ministrul slovac al Culturii acuză minoritatea LGBTQ+ pentru scăderea ratei fertilității în Europa
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!