Alexandru Rafila spune, de asemenea, că pentru a face o testare în masă a populației, la fel că și în cazul vaccinării în masă, e nevoie de o infrastructură, dar și de creșterea capacității de a face anchetele epidemiologice, lucru care este dificil și la numărul mic de testări care se fac în prezent.
„Vi se pare, din punct de vedere organizatoric, ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate că ar exista un singur element care să vă dea o indicație că actuala conducere a Ministerului Sănătății și Guvernul României sunt capabile să organizeze o campanie de testare a populației într-un timp foarte scurt? Mie, personal, nu mi-a dat această senzație.
Apropo de testarea întregii populației cu teste antigenice, acesta identifica pacienții cu încărcătură mare virala, deci nu cei care au o încărcătură mică virală, care este caracteristică de obicei pacienților asimptomatici. Există un anumit impact pozitiv al unei astfel de campanii cu doua sau trei condiții: prima este să poți să o organizezi. Noi nu am reușit să organizăm școlile sau piețele, care sunt limitate că număr, și ne propunem să facem o campanie de vaccinare la nivel national.
Nu cred că este posibil (…) Așa că răspunsul legat de această testarea în masă, eu sunt rezervat în ceea ce privește capacitatea de a organiza o astfel de testare și a impactului real în ceea ce privește transmiterea în Romania”, a precizat dr. Rafila.
„În spate, după ce faci această campanie, trebuie să ai o infrastructură pentru că tot se spune că în urma acestei testări, daca merge pe varianta din Slovacia – acolo 1% din populația a fost găsită infectată – 1% din populație înseamnă că noi identificăm 200.000 de persoane infectate. Avem capacitatea să facem anchete epidemiologice să vedem contactii acestor persoane, să continuăm testarea? Nu. Noi nu putem să facem anchete epidemiologice la cele 10.000 de persoane care se infectează zilnic, facem același număr de teste la 10.000 de persoane că și la 5.000 de persoane, și atunci în mod evident, când iei o astfel de decizie trebuie să te gândești care sunt consecințele ei”, a adăugat reprezentantul României la OMS.