Alexandru Rafila consideră că părinţii trebuie să ştie că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare decât în cazul adulţilor, se apropie de sută la sută, şi că nu sunt reacţii adverse.
„Vă dau un exemplu concret, vaccinarea copiilor, se discută despre vaccinarea copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani, dacă aşteptăm să demarăm campania şi nu o pregătim încă din acest moment, atunci nu o să avem o campanie de succes, mai ales că o să fie vacanţă, mulţi dintre copii vor fi plecaţi, aşa că, eu dacă aş fi în locul celor care coordonează această campanie, aş face demersuri astfel încât să pot să informez deja părinţii“, a declarat Alexandru Rafila, conform Bzi.
Profesorul Alexandru Rafila este de părere că vor fi probleme la vaccinarea copiilor dacă aceasta nu va fi pregătită din timp.
„Părinții trebuie să știe despre studiile aflate în derulare, despre faptul că eficacitatea vaccinului este chiar mai mare în cazul copiilor decât în cazul adulţilor, că se apropie de sută la sută, că nu sunt reacţii adverse, că vaccinul este sigur pentru copii, trebuie deja să ne gândim unde îi vaccinăm pe aceşti copii, cum îi vaccinăm, la copii poate să fie gândit un alt format, sunt foarte multe lucruri pe care am putea să le facem astfel încât în momentul în care se decide începerea acestei campanii de vaccinare şi pentru copii, ea să fie pregătită.
Dacă întâi o începem şi apoi o pregătim, din nou o să avem probleme destul de serioase”, a mai spus Alexandru Rafila.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare, a declarat că România este pregătită să înceapă vaccinarea adolescenților de peste 12 ani, dacă varianta pentru copii a vaccinului Pfizer va fi aprobată în Uniunea Europeană.
Valeriu Gheorghiță a precizat că activitatea de vaccinare nu se face obligatoriu la pediatru, ci se face de ani de zile la medicul de familie.