„Vaccinul AstraZeneca este un vaccin eficace la persoanele din categoria celor între 18 şi 55 de ani, este vorba de grupa de populaţie la care s-au făcut studiile clinice şi pe care există studii de siguranţă şi de eficacitate. E foarte interesant, am citit un articol referitor şi la vaccinul de la Pfizer, de exemplu, şi se pare că în teren, atunci când îl folosim în mod real, cele două vaccinuri sunt superpozabile, adică răspunsul imun protector după prima, respectiv după a doua doză, este asemănător la vaccinul Pfizer şi la vaccinul AstraZeneca”, a declarat medicul Alexandru Rafila.
În opinia sa, toate cele trei vaccinuri aprobate în acest moment sunt „extrem de utile” şi trebuie administrate aşa cum recomandă producătorii.
„Noi discutăm de două lucruri diferite – eficacitatea este performanţa în timpul unui studiu clinic, iar eficienţa este performanţa în viaţa reală. Un vaccin se conservă mai greu, se manipulează mai greu şi atunci sigur că eficienţa este ceva mai mică decât eficacitatea, altul care se manipulează mai uşor, este mai stabil, are o eficienţă mai apropiată de eficacitatea obţinută în studiul clinic. Coroborând toate aceste lucruri, cred că toate cele trei vaccinuri aprobate în acest moment sunt extrem de utile şi ele trebuie administrate aşa cum recomandă producătorii”, a explicat Alexandru Rafila.
El le-a transmis românilor să se vaccineze pentru că acest lucru este „foarte important”.
Alexandru Rafila a mai spus că dacă s-ar fi încadrat la grupa de vârstă 18 -55 de ani, ar fi ales vaccinul AstraZeneca.
„Mie îmi pare rău că nu mai sunt în categoria de vârstă 18 – 55 de ani. Cu siguranţă aş fi folosit şi eu vaccinul de la AstraZeneca, să nu existe niciun fel de dubiu apropo de utilitatea acestui vaccin”, a mai spus deputatul PSD.
200.000 de locuri, disponibile pe platforma de vaccinare începând de azi. Încep programările şi pentru serul AstraZeneca
Nu mai puţin de 200.000 de persoane se vor putea programa pentru a se vaccina împotriva noului coronavirus începând de miercuri, 10 februarie. Anunţul a fost făcut de coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare. Dr. Valeriu Gheorghiţă a precizat că din 15 februarie vor fi disponibile 180 de noi cabinete de vaccinare.
”Numărul dozelor recepţionate în România în total până la 9 februarie au fost recepţionate 1.236.449 de doze de vaccin, însumând dozele de la Pfizer, Moderna şi Astrazeneca. Au fost distribuite în total 981.610 doze. La acest moment, stocul existent este circa 254.839 de doze. Numărul total de doze recepţionate la data de 9 februarie de la compania Pfizer este 1.076.849 de doze. Stocul existent la acest moment este de 170.879 de doze. Urmează să sosească în cursul acestei seri sau cel târziu mâine dimineaţă încă 35.100 de doze pentru centrul regional de depozitare Timişoara şi Cluj care nu au putut ajunge din cauza vremii nefavorabile înregistrate în Germania.
În ceea ce priveşte numărul de doze recepţionate de la Moderna până la 9 februarie, au fost recepţionate 78.000 de doze, distribuite 40.540. Stocul existent la acest moment este de 37.460 de doze.
De la compania AstraZeneca au fost recepţionate în total 81.600 de doze într-o singură tranşă. Au fost 81.000 deja distribuite către centrele regionale de stocare. Se estimează că în data de 12 februarie vor ajunge încă 92.400 de doze în România de la AstraZeneca” , a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, într-o declaraţie de presă.
Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă: Mai mult de 25 de persoane care au peste 100 de ani, programate pentru vaccinare
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a mai precizat că vor fi aproape 500.000 de locuri disponibile pe platformă începând cu 15 februarie. Primele 200.000 de noi locuri vor fi încărcate în a doua parte a zilei de miercuri, 10 februarie, conform Libertatea.