Alexandru Rafila dezaprobă introducerea „măsurilor coercitive”: „Intervii atunci când observi că începe o creştere susţinută a numărului de cazuri. La noi, s-a intervenit atunci când lucrurile erau extrem de greu de controlat”

Deputatul PSD Alexandru Rafila dezaprobă introducerea unor "măsuri coercitive", în contextul în care nu au fost implementate politici de sănătate publică menite să controleze valul 4 al pandemiei, scrie Agerpres.
Oana Anghel
28 sept. 2021, 15:02
Alexandru Rafila dezaprobă introducerea

Reacţia profesorului Alexandru Rafila vine după anunţul ministrului interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, referitor la introducerea în dezbatere publică a proiectului de lege privind instituirea obligativităţii certificatului digital COVID pentru personalul medical.

Potrivit acestuia, persoanelor din sistemul medical care nu sunt vaccinate, nu au trecut prin boală şi nu se testează li se vor suspenda contractele individuale de muncă timp de 30 de zile, urmând, apoi, încetarea contractelor de muncă.

Nu ar trebui să facem referire exclusiv la medici, mai ales că ei sunt minoritari (…) ca proporţie din totalul personalului medical. Inclusiv în rândul medicilor acoperirea vaccinală este cea mai bună. Şi atunci haideţi să discutăm despre personalul medical, în general. Cred că nimeni nu are ceva împotriva testării. Discuţia este mai degrabă legată de plata testelor – cine plăteşte aceste teste.

Eu cred că o consultare mai serioasă cu reprezentanţii organizaţiilor profesionale, ale medicilor, ale medicilor dentişti, ale asistenţilor medicali sau chiar ale farmaciştilor ar fi putut găsi un alt tip de abordare. Din păcate, din nou, nu cred că a fost un lucru care să se fi întâmplat. Şi din cauza asta, după ce dai dovadă că tu nu respecţi nimic, să vii cu măsuri coercitive, mi se pare puţin aplicabil„, a spus deputatul în cadrul dezbaterii „Valul 4: impact, ameninţări, soluţii”, organizată de DC News Media Group.

Citeste si Valeriu Gheorghiţă: „Au fost vaccinate deja aproape 14.000 de persoane”. Cum explică medicul militar explozia de infectări după congresul PNL

Profesorul Rafila este de părere că modul în care evoluează valul 4 al pandemiei în România este „foarte îngrijorător„. Deputatul a reiterat faptul că „majoritatea cazurilor care ajung în spital şi la terapie intensivă sunt cazurile persoanelor nevaccinate„.

Rafila le-a reproşat autorităţilor şi faptul că a existat „o relaxare totală” până în data de 10 septembrie şi că măsurile au fost luate abia atunci când numărul infectărilor scăpase de sub control. Totodată, a criticat faptul că nu au fost implementate politici de sănătate publică menite să controleze valul 4.

A fost o relaxare totală până în data de 10 septembrie, inclusiv în ultimele zile ale săptămânii trecute, când s-au desfăşurat congresele unor partide politice care nu au ţinut cont de reglementări. E clar că această lipsă a măsurilor de sănătate publică, timp de câteva luni, şi încercarea de a le relua brusc, la un nivel înalt, după data de 10 septembrie nu cred că a fost un timing potrivit. Timing-ul este: atunci când observi că începe o creştere susţinută, să intervii. Noi am intervenit atunci când lucrurile erau extrem de greu de controlat, am ajuns la 7.000 de cazuri pe zi„, a subliniat profesorul Rafila.

Citeste si Varianta DELTA are transmitere comunitară, anunţă INSP

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Șoseaua spectaculoasă, lungă de aproape 80 de kilometri, care e aproape de finalizare. Va atrage mulți turiști din țară și străinătate
Capital.ro
Reguli noi de astăzi, 7 IULIE. Sunt OBLIGATORII în toată Europa
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Vești incredibile pentru șoferi! Curând, vor putea circula pe cel mai spectaculos drum din România!
Adevarul
Corina Cușa, profesoară: „A apărut un fenomen periculos în timpul vacanței mari: inactivitatea, ca formă de ocupare a timpului liber“
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Ținuta provocatoare purtată de Daniela Crudu la botezul copilului. A atras toate privirile
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cod galben de caniculă în România pe 7 și 8 iulie! Regiunile în care se vor resimți temperaturi de până la 37 de grade
Capital.ro
S-a dat ordin LA GRANIȚA cu România. Au primit interzis chiar astăzi, 7 IULIE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Cântărețul italian Pino D’Angio a murit la vârsta de 71 de ani
MediaFlux
VINE CRIZA! Va fi mai RĂU CA ÎN 2008
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!