Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a criticat afirmațiile lui Vlad Voiculescu referitoare la raportarea greșită a deceselor provocate de COVID.
Rafila a subliniat că acestea sunt acuzații foarte grave și, dacă se vor dovedi a fi adevărate, Parchetul trebuie să se autosesizeze.
„Dânsul a spus că numărul de morți este necloncudent, că cifrele nu sunt adevărate, și așa mai departe, după care a spus că nu are nicio dovadă în acest sens. Este aceeași diversiune pe care o practică de foarte mult timp. Se victimizează. Aduce în discuție subiecte care nu au legătură cu gestionarea eficientă a pandemiei. Așa a făcut și în perioada ministeriatului, încearcă să ducă atenția opiniei publice în alte zone. Lipsa de asumare, probabil, a fost încununată de conferința de presă de astăzi, când a introdus în ecuație nu numai greaua moștenire, ci și persoana prim-ministrului, dar, mă rog, nu e treaba mea, nu facem parte din aceeași coaliție.
Este evident, nu a venit cu niciun fel de soluție, iar referirile (la numărul de morți raportat greșit – n.red.) mi se par foarte grave. Cred că Parchetul ar trebui să se autosesizeze la aceste declarații, dacă este așa. Dacă nu este așa, trebuie să existe o explicație din partea domnului fost ministru Voiculescu, de ce le-a făcut, mai ales că centrul de comandă, unde se strâng toate aceste informații, este la Ministerul Sănătății, în directa sa subordine, și lucrează angajații Ministerului Sănătății acolo. Așa că ideea asta că nu a documentat, dar a declarat, mi se pare absolut neserioasă”, a declarat deputatul PSD vineri, la un post de televiziune, conform realitatea.
Medicul a mai spus că furnizarea de cifre eronate poate fi faptă penală.
„Probabil că, după ce va exista un ministru numit la Sănătate, lucrurile astea se vor putea clarifica, dar, cum spuneam, furnizarea de cifre eronate sau posibilitatea ca aceste cifre să fi fost eronate – desigur, în mod semnificativ, nu dacă există plus, minus unu, că genul ăsta de erori sunt posibile – acest lucru trebuie investigat. Noi am propus o comisie parlamentară în acest sens. Sper că de data aceasta inițiativa să treacă și să se înființeze această comisie.
Cum spuneam, inducerea în eroare a opiniei publice și eventual luarea unor decizii bazându-ne pe cifre eronate poate să constituie și o faptă penală, și atunci Parchetul ar putea să se sesizeze. Eu nu sunt procuror, dar, în momentul în care vor exista declarații scrise și semnate de cei care au spus acestelucruri, și se vor verifica datele la minister sau la alte instituții, procurorii pot să dea o anumite încadrare și să cheme persoanele responsabile”, a adăugat reprezentantul României la OMS.
Vlad Voiculescu a anunţat în cadrul conferinţei de presă de vineri că s-au raportat greşit morţii de COVID. Fostul ministru al Sănătăţii spune că există diferenţe semnificative între cifrele raportate şi cele reale.
„Avem nevoie de adevăr și asta încercat Ministerul Sănătății prin transparentinzare, prin schimbarea criteriilor de carantină. Nici pandemia, nici sănătatea nu pot fi gestionate doar în spitale, dar este datoria noastră să prezentăm și să vedem cifrele reale, nu cifre inventate, nu cifre iluzorii.
Avem acum un ministru interimar al Sănătății, care nu știu cât timp are, dar sunt câteva lucruri la care lucram și pe care le investigam. Îl rog pe domnul ministru interimar, care ocupă și funcția de prim-ministru, să revadă metodologia de raportare a deceselor Covid-19. Nu aș vrea să arunc numere, însă investigația noastră ne arată că există diferențe semnificative între cifrele raportate și cifrele reale. Există o diferență între cifrele raportate în platforma Coronaform și cifrele primite de Ministerul Sănătății. Sunt mai puține decese și este o statistică care trebuie clarificată”, a spus Vlad Voiculescu.