Alexandru Rafila, după acuzațiile lui Voiculescu legate de raportarea greșită a deceselor COVID: „Poate fi o faptă penală. Parchetul ar trebui să se autosesizeze”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a criticat afirmațiile lui Vlad Voiculescu referitoare la raportarea greșită a deceselor provocate de COVID.
Claudia Simion
16 apr. 2021, 20:27
Alexandru Rafila, după acuzațiile lui Voiculescu legate de raportarea greșită a deceselor COVID:

Alexandru Rafila, despre raportarea greșită a deceselor COVID: „Poate fi o faptă penală. Parchetul ar trebui să se autosesizeze”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a criticat afirmațiile lui Vlad Voiculescu referitoare la raportarea greșită a deceselor provocate de COVID.

Rafila a subliniat că acestea sunt acuzații foarte grave și, dacă se vor dovedi a fi adevărate, Parchetul trebuie să se autosesizeze.

„Dânsul a spus că numărul de morți este necloncudent, că cifrele nu sunt adevărate, și așa mai departe, după care a spus că nu are nicio dovadă în acest sens. Este aceeași diversiune pe care o practică de foarte mult timp. Se victimizează. Aduce în discuție subiecte care nu au legătură cu gestionarea eficientă a pandemiei. Așa a făcut și în perioada ministeriatului, încearcă să ducă atenția opiniei publice în alte zone. Lipsa de asumare, probabil, a fost încununată de conferința de presă de astăzi, când a introdus în ecuație nu numai greaua moștenire, ci și persoana prim-ministrului, dar, mă rog, nu e treaba mea, nu facem parte din aceeași coaliție.

Este evident, nu a venit cu niciun fel de soluție, iar referirile (la numărul de morți raportat greșit – n.red.) mi se par foarte grave. Cred că Parchetul ar trebui să se autosesizeze la aceste declarații, dacă este așa. Dacă nu este așa, trebuie să existe o explicație din partea domnului fost ministru Voiculescu, de ce le-a făcut, mai ales că centrul de comandă, unde se strâng toate aceste informații, este la Ministerul Sănătății, în directa sa subordine, și lucrează angajații Ministerului Sănătății acolo. Așa că ideea asta că nu a documentat, dar a declarat, mi se pare absolut neserioasă”, a declarat deputatul PSD vineri, la un post de televiziune, conform realitatea.

Medicul a mai spus că furnizarea de cifre eronate poate fi faptă penală.

„Probabil că, după ce va exista un ministru numit la Sănătate, lucrurile astea se vor putea clarifica, dar, cum spuneam, furnizarea de cifre eronate sau posibilitatea ca aceste cifre să fi fost eronate – desigur, în mod semnificativ, nu dacă există plus, minus unu, că genul ăsta de erori sunt posibile – acest lucru trebuie investigat. Noi am propus o comisie parlamentară în acest sens. Sper că de data aceasta inițiativa să treacă și să se înființeze această comisie.

Cum spuneam, inducerea în eroare a opiniei publice și eventual luarea unor decizii bazându-ne pe cifre eronate poate să constituie și o faptă penală, și atunci Parchetul ar putea să se sesizeze. Eu nu sunt procuror, dar, în momentul în care vor exista declarații scrise și semnate de cei care au spus acestelucruri, și se vor verifica datele la minister sau la alte instituții, procurorii pot să dea o anumite încadrare și să cheme persoanele responsabile”, a adăugat reprezentantul României la OMS.

Vlad Voiculescu anunţă că s-au raportat greşit morţii de COVID

Vlad Voiculescu a anunţat în cadrul conferinţei de presă de vineri că s-au raportat greşit morţii de COVID. Fostul ministru al Sănătăţii spune că există diferenţe semnificative între cifrele raportate şi cele reale.

„Avem nevoie de adevăr și asta încercat Ministerul Sănătății prin transparentinzare, prin schimbarea criteriilor de carantină. Nici pandemia, nici sănătatea nu pot fi gestionate doar în spitale, dar este datoria noastră să prezentăm și să vedem cifrele reale, nu cifre inventate, nu cifre iluzorii.

Avem acum un ministru interimar al Sănătății, care nu știu cât timp are, dar sunt câteva lucruri la care lucram și pe care le investigam. Îl rog pe domnul ministru interimar, care ocupă și funcția de prim-ministru, să revadă metodologia de raportare a deceselor Covid-19. Nu aș vrea să arunc numere, însă investigația noastră ne arată că există diferențe semnificative între cifrele raportate și cifrele reale. Există o diferență între cifrele raportate în platforma Coronaform și cifrele primite de Ministerul Sănătății. Sunt mai puține decese și este o statistică care trebuie clarificată”, a spus Vlad Voiculescu.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!