„Aceste măsurid e prevenire a răspândirii infecţiei nu ar trebui să fie subiect de dezbatere, ci subiect de normalitate”, a evidenţiat specialistul într-o emisiune la Digi 24
Referitor la starea de urgenţă profesorul Rafila este de părere că autorităţile nu au motiv să reinstituie această măsura:
„Nu mai putem sa intram in starea de urgenta pentru ca avem problema sustenabilitatii economice sau, spre exemplu, problema legată de inceperea scolilor. Noi trebuie să venim cu cateva masuri administrative. E foarte important ca oamenii sa inteleaga ca trebuie sa fie solidari si atunci putem sa ne si gandim si la altceva decat la cresterea negativa a numarului de cazuri”
Despre criza paturior din spitale, specialistul este de părere că situaţia poate fi mai bine gestionată:
„Asimptomaticii trebuie izolati la domiciliu. Nu trebuie sa umplem spitalele cu asimptomatici. Repartitia teritoriala nu este uniforma, miscarea pacientilor nu este un lucru simplu. Trebuie stabilita durata spitalizării. Un pacient cu o situatie gravă ocupă un pat între trei şi şase săptămâni.”
Legat de reinfectare, el a adăugat că aceasta este o excepţie şi nu o regulă:
„Reinfectarea nu este documentata, este considerata o infectie de durata cu acelasi microorganism care poate fi excretor de virus. Este posibila o evolutie trenanta a infectiei la o anumita persoana. Nu este o boala luata din nou, ci aceeasi boala. Nu este vorba despre un alt virus”