Alexandru Rafila este categoric: Vaccinarea nu va fi obligatorie în România, dar certificatul Covid ar trebui

Ministrul Sănătăţii nu vrea vaccinare obligatorie, deşi tot mai multe ţări din UE au impus această măsură măcar pentru categoriile vulnerabile.
Filip Stan
09 ian. 2022, 22:39
Alexandru Rafila este categoric: Vaccinarea nu va fi obligatorie în România, dar certificatul Covid ar trebui

Alexandru Rafila afirmă că România a intrat în valul 5 al pandemiei COVID-19 și se află pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creștere din Europa

Cu toate acestea, ministrul Sănătăţii consideră că vaccinarea nu va fi obligatorie în România şi crede că nu este potrivit acest lucru, mai ales în ţara noastră, precizând că trebuie lucrat mai mult pe partea de informare.

Rafila a declarat, duminică, la Antena 3, că vaccinarea arată că are efect favorabil asupra persoanelor infectate cu noul coronavirus şi o recomandă mai ales persoanelor aflate în categorii de risc.

Amenzi uriaşe pentru mii de români pentru că nu au completat corect formularul digital de intrare în ţară

“Aşa cum nu este documentat faptul, de exemplu, că Arbidolul ar avea vreun efect, nu există niciun articol, unul în lume care să arate să arbidolul ar putea să aibă efect favorabil asupra infecţiei cu noul coronavirus, tot aşa există dovezi zi de zi pe care le am de la mine de la spital, de la celelalte spitale din România care îmi arată că 9 din 10 persoane care sunt la terapie intensivă sau care decedează sunt nevaccinate. E clar că dacă 9 din 10 sunt grav sau mor e clar că vaccinul are un efect. Ăsta e lucru demonstrabil. Sunt şi foarte multe articole ştiinţifice în acest sens şi mod evident în această conjunctură eu recomand vaccinarea foarte serios, mai ales persoanelor care sunt din categoriile la risc. Adică ce categorii? Cele care ar putea să facă datorită vârstei, datorită altor boli pe care le au”, a declarat Rafila.

Întrebat dacă vaccinarea va fi obligatorie în România, Alexandru Rafila a răspuns: “Din punctul meu de vedere nu va fi obligatorie”.

„Nu cred că va fi un punct de vedere superior care să facă obligatorie vaccinarea în România, mai ales că oprirea transmiterii virusului în acest moment, cu aceste vaccinuri, poate că şi vaccinurile se vor dezvolta şi vor opri din nou transmiterea şi lucrul acesta este posibil, este dificilă. Această opţiune legată de vaccinare pentru a preveni sufocarea sistemului de sănătate şi pentru a preveni foarte multe decese pentru că practic cazul şcoală a fost în nordul Italiei în 2020 când s-au îmbolnăvit foarte mulţi vârstnici, au umplut spitalele, restul care nu au mai avut loc au murit acasă. Lucrul ăsta nu ar mai trebui să se întâmple în secolul XXI şi din cauza asta vaccinarea o recomand cu tărie. Apropo de obligativitatea nu cred că este potrivită, cel puţin în ţara noastră şi cred că trebuie să lucrăm mai mult pentru informare şi o să vedeţi deja în săptămâna care vine pachete de informaţii legate de vaccinare, pachete de informaţii, care vor răspunde întrebărilor oamenilor”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat că aproape 15.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, din care peste 2.000 cu prima doză.

Potrivit CNCAV, în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 14.850 de persoane, din care 2.721 au primit prima doză de ser sau doza unică de vaccin de la Johnson & Johnson. Alte 9.850 de persoane s-au vaccinat cu doza a treia / doza de rapel, în cazul vaccinului Johnson & Johnson.

Bilanţ vaccinare 9 ianuarie 2022. Cei mai mulţi români vaccinaţi în ultimele 24 de ore au făcut doza booster
În aceeaşi perioadă, au fost raportate patru reacţii adverse, trei la vaccinul Pfizer şi una la Moderna. Alte 234 de reacţii adverse sunt în curs de investigare; nu au fost raportate cazuri severe.

Numărul total al persoanelor vaccinate este de 7.987.790, din care 7.880.457 cu schema completă. Până în prezent, 2.133.381 de persoane s-au vaccinat cu doza a treia / doza de rapel.

Rafila, despre certificatul verde: Dacă este aprobat săptămâna viitoare şi se dă un termen de introducere de două, trei, patru săptămâni, ne apropiem probabil de zona de descreştere

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că dacă certificatul verde ar fi aprobat săptămâna viitoare şi ar fi dat un termen de trei sau patru săptâmâni pentru introducerea acestuia, România se va apropia probabil de zona de descreştere a cazurilor.

Alexandru Rafila a fost întrebat dacă mai este folosit proiectul privind certificatul verde.  “Dacă el e aprobat să spunem săptămâna viitoare, dacă avem noi doi multă imaginaţie şi este aprobat săptămâna viitoare şi se dă un termen de introducere de două, trei, patru săptămâni, ne apropiem probabil de zona de descreştere”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă Florin Cîţu ştie acest lucru pentru că ar fi afirmat că doreşte să fie aprobat cât mai repede, Alexandru Rafila a răspuns: “Am fost întrebat dacă eu sprijin proiectul iniţial al domnului preşedinte Cîţu, care era extins nu numai la personalul medical, cred că mai era la câteva categorii”.

„Înţeleg că a vrut să-l extindă, nu ştiu detalii, că nu am avut acces la aceste informaţii, dar ştiu că vrea să-l extindă şi la alte categorii, era o discuţie dacă numai la stat sau numai la privat. Mi se pare o chestiune care nu are niciun sens pentru că virusul nu cred că ştie dacă cineva e angajat în sectorul public sau în sectorul privat”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătății i-a sfătuit în final pe români ca fiecare cetățean sau fiecare familie să aibă o mică trusă de urgență acasă care să conțină un pulsoximetru și un termometru.

 

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Lidl aduce la raft de sâmbătă, 5 aprilie 2025, produsele aflate la mare căutare printre români. Sunt la reducere și se vor da repede
Capital.ro
Dezvăluirea care îl demolează pe Băsescu. România n-a știut nimic: I-am cerut, dar...
Playtech.ro
Dani Oțil pregătește marea mutare! Face sacrificiul pentru familie, Gabriela a spus tot: „Suntem în negocieri”
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Misterul Mihaelei Tatu. De ce nu s-a mai recăsătorit
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cutremur în România, astăzi! Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Ramona Olaru, cu totul la vedere în parcare! Imagini bomba de paparazzi GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Președintele care va împărți România în două. Ce spune cel mai nou sondaj
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns