Medicul a mai afirmat că deși din punct de vedere birocratic autoritățile semnează documente care ar trebui să genereze o schimbare în sistemul sanitar, din punct de vedere practic nu se schimbă nimic.
”Sunt multe probleme în sistemul de sănătate, dar, în afară de problemele organizatorice (…) e o treabă legată de mentalitate, cum reacţionăm, cum lucrăm în general, cum evităm pericolul (…) Noi avem o instiţuţie foarte frumoasă – ANMCS – care se ocupă de calitatea serviciilor medicale, inclusiv de siguranţa pacienţilor (…) Din păcate, noi acredităm nişte hârtii, nişte servicii medicale şi nu reuşim să facem într-adevăr spitalele să fie mai sigure”, a declarat, duminică, Alexandru RAfila, la Digi 24.
Medicul afirmă că ”obişnuinţa de a lucra în condiţii de improvizaţie este, de multe ori, responsabilă în astfel de situaţii” ca cea de la Constanţa.
Potrivit acestuia, în situaţia actuală de exemplu, eşti nevoit să improvizezi, pentru că paturile de ATI nu sunt prevăzute cu prize suplimentare, dar numărul de paturi trebuie suplimentat.
Medicul mai afirmă că standardele de calitate sunt bune, dar ar trebui să fie şi respectate.
Potrivit lui Rafila, dacă am reuşi să trecem de la ”bifatul căsuţelor” la aplicarea reală a ceea ce se prevede în normative, lucrurile ar sta altfel.
România, în topul deceselor din Europa din cauza COVID. Alexandru Rafila a declarat, joi, că nu virusul a fost în adormire, ci Guvernul României, făcând referire la brutalitatea cu care valul patru al pandemiei a lovit.
”Accesibilitatea la testare e esențială, mai ales în medii sensibile, cum e mediul școlar de exemplu. Acolo se testează extrem de puțin și dacă vrem să funcționăm în siguranță trebuie să facem cât mai multe teste, pentru că ai o șansă mai mare să identifici persoanele infectate, care trebuie să stea în izolare, și atunci scade și transmiterea.
Este davastator ce se întâmplă în momentul de față, gândiți-vă că noi ne aflăm pe un trend rapid crescător. Lucrul cel mai dramatic o să fie în zona acestor cazuri grave care sunt la ATI. Probabil că, la un moment dat, nu or să mai poată să fie gestionate de colegii care lucrează în astfel de secții și, evident, ceea ce se întâmplă dacă nu poți să aplici măsuri terapeutice și ai foarte multe cazuri grave, din păcate, și o mortalitate ridicată.
Nu virusul a fost în adormire, ci Guvernul României a fost în adormire, îmi pare rău că spun lucrul ăsta. Nu s-a făcut absolut nimic, creșterea a început în data de 5 iulie, în săptămâna 5-12 iulie, și ea nu s-a mai oprit de atunci și, practic, când urmărești niște cifre și vezi că în prima săptămână ai 30 de cazuri zilnice, a doua ai 45, peste încă o săptămână ai 70, îți dai seama că se întâmplă ceva și, chiar dacă cifrele sunt mici, trendul era evident.
Și atunci nu s-a făcut absolut nimic, s-au organizat tot felul de manifestări cu numere extrem de mari de persoane care au participat, nu s-au luat niciun fel de măsuri sau nu s-a respectat niciun fel de măsură. Mă refer la toate tipurile de manifestări, care au fost promovate de Guvern, care au culminat, în plin val patru, cu foarte multe cazuri, cu organizarea unui congres-mamut. (…) Cei care conduc țara demonstrează prin atitudine și prin ceea ce fac că ei de fapt nu le respectă (n.r. – măsurile de protecție)”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.