Alexandru Rafila s-a arătat optimist în ce priveşte evoluţia pandemiei în România, chiar dacă sâmbătă a fost a patra zi la rând cu peste 30.000 de infectări. Ministrul Sănătăţii a subliniat faptul că numărul de cazuri care necesită internare este procentual mult mai mic decât în valurile precedente, iar mare parte dintre acestea sunt cauzate de tulpina Delta, care încă mai este în circulaţie.
„Sfatul meu ca medic este sa vina parintii sa se informeze inainte, sa fie in cunostinta de cauza, informati. Noi, la Ministerul Sanatatii, am facut un material foarte concludent, facut de specialisti, de pediatri, care stiu foarte bine despre acest vaccin. In primul rand pentru copiii cu boli cronice, ei sunt cei mai supusi riscurilor. Era bine sa existe caravane ale vaccinarii mai devreme. Important este sa trecem de acest val, care cred ca va fi ultimul din punct de vedere al sanatatii publice.
Vreau sa mutumesc personalului medical din acest centru, unde din martie s-au vaccinat peste 160.000 de persoane. Sper ca va exista si o recompensa pentru dansii, macar morala.
Am avut miercuri cele mai multe cazuri, dar s-a stabilizat in jur de 30.000. Ne preocupa in primul rand procentul de pozitivare, dar facem si mai multe teste, am trecut de 100.000 pe zi. Deocamdata ne aflam in perioada de crestere, care va mai dura aproximativ 10 zile, dupa parerea mea. Cand va incepe sa scada si procentul de pozitivare, atunci vom fi mai linistiti. Acum noi mai avem cazuri grave pentru ca circula inca tulpina Delta, dar odata ce aceasta va iesi din circulatie, vom ramane cu Omicron, care este mai putin agresiva.
Am avut mai multe intalniri cu reprezentantii HoReCa, cu marii retaileri, si cred ca in martie vom putea avea o discutie aplicata, astfel incat sa existe un calendar, care sa ofere predictibilitate, asta este ce isi doreste toata lumea. Probabil ca din luna mai se vor relua evenimentele, nuntile, cu unele masuri. In primul rand masca, pentru ca pentru Omicron cea mai importanta este masca, care este o bariera mecanica.
Fac un apel catre medicii de familie sa se implice mai mult in testare. Media este de 2 teste pentru fiecare cabinet, adica avem aproximativ 8.000 de teste la nivel national, din 3.800 de medici de familie inclusi in program. Noi am marit bugetul alocat medicinei de familie cu 22% intr-un singur an, cred ca si implicarea dansilor este importanta. Probabil a fost o saptamana de acomodare, dar sper ca de saptamana viitoare sa vedem cat mai multe teste.”, a spus Rafila.
Întrebat dacă şi-a vaccinat copilul, după ce săptămâna trecută declarase că o va face, Alexandru Rafila a explicat: „Eu am spus inca de saptamana trecuta ca vreau sa il vaccinez, el ma intreaba cand il vaccinez, dar imediat dupa acea declaratie a devenit pozitiv, este in izolare. Luni va iesi din izolare si apoi, sigur, il voi vaccina.”