Alexandru Rafila consideră că Vlad Voiculescu poate fi un ministru al Sănătăţii mai bun decât Nelu Tătaru, cel puţin la nivel de discurs politic, dar a declarat, în interviul pentru Alephnews, că acesta a refuzat să-i răspundă la întrebările pe care i le-a adresat în timpul audierii din comisia de sănătate.
„Ați remarcat în ultimele săptămâni înainte de alegeri controlul privind pandemia a fost pierdut total. Față de domnul ministru Tătaru, Vlad Voiculescu are o mai bună cunoaștere a unui discurs politic și în mod evident există și o speranță.
Astăzi am avut audieri în Comisia de Sănătate. I-am pus două întrebări domnului ministru, a răspuns că sunt întrebări politice. L-am întrebat dacă va promova o lege a sănătății similară cu cea promovată de PNL în 2017. Nu mi-a răspuns.
Încă ceva, am vrut să spun și eu astăzi în plen când am avut intervenția, dar nu avea rost. Programul de sănătate prezentat astăzi cu câteva ore înainte de audiere nu e program de sănătate, ci o compilație de fraze care spune că ar fi bine să ne perfecționăm, să ne reformăm etc.
Nu există o gândire strategică, pentru că am vazut acolo, domnul ministrul Voiculescu a lucrat cațiva ani în zona financiară pe strategic management. Acest strategic management nu se regășește în zona de sănătate. A spus că e o declarație politică a mea. La întrebări de natură politică nu răspunde. Din cauza asta, eu și colegii mei de la PSD am votat împotrivă.”, a spus Alexandru Rafila.
„Strategia este perfectibilă, cred eu. Nu ai cum să știi ce incidente vor apărea, pentru că e o campanie fără precedent. Poate că suntem pregătiți acum pentru partea de stocare sau distribuție primară a vaccinurilor, dar o să avem două probleme.
O problemă este campania de comunicare, care daca nu va reuși să convingă 70% din populație să se vaccineze atunci nu o să putem să atingem aceea țintă de imunizare, care să oprească transmiterea.
Al doilea lucru, modul în care planificarea vaccinării vei reuși. Discutăm de vaccinuri multidoză, care nu mai pot fi ținute mult după ce le decongelezi. Sănătatea publică nu trebuie politizată. Daca această campanie va fi asumată politic în sens propagandistic, nu va reuși.
Sunt oameni care se trezesc vorbind și sunt în zone de decizie politică și descurajează oamenii să se vaccineze. Cineva spunea că după vaccinare poți să faci o formă ușoară de infecție. Trebuie să aduci profesioniști care să comunice, nu propagandiști.”, a mai declarat Rafila.