Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că virusul SARS-CoV-2 nu va dispărea nici după al doilea val și că va trebui să ne obișnuim să trăim cu el „în anii următori”. El spune că studiile de seroprevalență arată că procente mici din populația au trecut prin boală și că soluția este apariția unui vaccin viabil. În caz contrar, imunizarea pe cale naturală ar dura circa 15 ani.
„Probabil că aici o să se repete ce s-a întâmplat în starea de urgență și, mai ales, după starea de urgență. Oamenii trebuie să înțeleagă că se va trăi cu acest virus și în anii următori, chiar dacă va apărea un vaccin. Vaccinul va opri transmiterea, dar boala va reapărea. Vor apărea focare ici, colo, dar sigur, noi ne vom întoarce la o viață normală sau cvasi-normală. Fără mască, nu asta este problema, dar doar dacă va apărea un vaccin eficace și sigur, bineînțeles”, a explicat prof. Rafila.
„Lucrurile stau altfel. Stăm în starea de urgență, scade numărul de cazuri, după care… ne reîntoarcem la infecție. Lumea trebuie să înțeleagă că degeaba scade numărul de cazuri pentru un interval de o lună, două luni, pentru că o să ne întoarcem pe un trend crescător dacă ne relaxăm iarăși din punct de vedere comportamental. Vaccinul ne permite lucrul acesta, să ne relaxăm din punct de vedere comportamental dacă va fi disponibil. Până în vaccin, nu”, a continuat expertul în Sănătate, la Digi 24.
„E adevărat că există imunizare de turmă, dar durează ani de zile. Dacă noi, în 6 luni, s-a imunizat 2,5% din populație, haideți să vedem câte luni avem nevoie pentru 70% din populație, procentul care oprește transmiterea. Eu cred că sunt niște ani, mulți. Discutăm despre 14 ani”, a conchis Alexandru Rafila.