În ultimii ani, rata de vaccinare a scăzut semnificativ în România, însă, din punct de vedere al achiziţiei, scăderea numărului de doze nu reflectă lipsa de interes a MS, ci scăderea lipsei de interes a populaţiei în ce priveşte vaccinarea antigripală, susţine preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.
„În anul 2008, am avut 2,7 milioane de doze, a fost vârful de vaccinare în România. Apoi am început un trend descendent şi am ajuns în situaţia să înregistrăm, pentru al doilea an consecutiv, o achiziţie şi vaccinare gratuită de 500.000 de doze. Un minim care să protejeze şi să împiedice o răspândire a cazurilor de gripă este de circa trei milioane de doze pentru România. Această cantitate de vaccin, achiziţionată de minister nu este altceva decât cantitatea solicitată de oamenii din această ţară. Nu se vaccinează mai mult de 500.000 de persoane din categoriile la risc. La aceste cifre putem adăuga câteva sute de mii de doze care constituie piaţa privată a vaccinurilor din România”, a spus Alexandru Rafila, la dezbaterea cu tema „Vaccinarea în România – act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”, organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România.
Citeşte şi A început VACCINAREA ANTIGRIPALĂ. Ministerul Sănătăţii a cumpărat 500.000 de doze din străinătate
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a precizat că, practic, vaccinarea gripală este recomandată oricărui copil după vârsta de şase luni şi oricărui adult.
Fostul secretar de stat a explicat că, în anul 2009, au fost administrate 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, pentru că atunci a fost un aspect particular, dat de gripa pandemică.
„Trebuie să mărim numărul de doze nu în scop comercial, ci pentru aspectul legat de sănătatea publică. Este şi o responsabilitate individuală a oamenilor din această ţară să se protejeze şi să îşi protejeze copiii”, a mai spus Rafila.
Gripa sezonieră este o boală virală contagioasă, care se manifestă sub forma unei epidemii în cursul lunilor de iarnă. Aceasta este una dintre bolile transmisibile cele mai curente şi răspândite şi o sursă importantă de morbiditate şi de mortalitate în toate ţările.
Orice persoană se poate îmbolnăvi de gripă, însă anumite categorii ale populaţiei au o sensibilitate crescută în faţa acestei boli. Printre acestea se află copiii, femeile însărcinate, persoanele instituţionalizate sau din colectivităţi, vârstnicii peste 65 de ani şi persoanele care suferă de boli cronice.