„Dintre secvenţieri, 75% sunt cu varianta Omicron, dar există încă şi varianta Delta. Noi avem cazurile grave, cazurile din ATI în momentul de faţă, în general cu varianta Delta.
Pe măsură ce varianta Delta va dispărea din circulaţie datorită concurenţei cu varianta Omicron, care se transmite mult mai rapid, e posibil să avem o evoluţie mai favorabilă, nu neapărat favorabilă pentru că şi varianta Omicron poate produce la anumite categorii de persoane situaţii dificile din punctul de vedere al sănătăţii”, a adăugat ministrul Sănătăţii.
Ministrul Sănătății a precizat că, la acest moment, sunt ocupate la nivel naţional în jur de 30% din locurile disponibile în planul de rezilienţă pentru pandemie la secţiile de terapie intensivă. Vineri, 21 ianuarie, România a raportat cel mai mare număr de cazuri noi, 19.649, iar la ATI sunt internaţi 564 de pacienţi.
Alexandru Rafila a prezentat vineri, 21 ianuarie, în ziua în care au fost raportate din nou aproape 20.000 de cazuri COVID, scenariile Institutului Naţional de Sănătate Publică privind evoluţia pandemiei până în 14 februarie.
Ministrul Sănătăţii a prezentat scenariile Institutului Național de Sănătate Publică și predicțiile pentru evoluția pandemiei până la data de 14 februarie:
În perioada 15-31 ianuarie predicția INSP arată că vom avea între 7300 și 35.000 de cazuri pe zi, iar în perioada 1-14 februarie vom avea între 19.000 și 76.000 de cazuri pe zi.
Ministrul Sănătăţii a explicat că aceste scenarii prezintă un interval mediu și maxim privitor la numărul de cazuri pe care le vom înregistra. Ministrul a mai precizat faptul că până acum, predicțiile INSP au fost apropiate de scenariul mediu, nu de cel maxim și există date care arată că s-ar putea să ne menținem în jurul valorilor medii, nu în jurul valorilor maxime.