Alexandru Rafila încearcă să evite o grevă în Sănătate. La întâlnirea de lucru au participat președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, președintele Federației Naționale Sindicale “Ambulanța”, Gheorghe Chiș, prim-vicepreședintele Federației, Marian Rotaru, secretarul general, Rareș Ghilea și vicepreședinții Gheorghe Brișcaru, Ionel Ianc, Victor Țepeș.
Ministrul și reprezentanții sindicatelor au discutat în cadrul acestei întâlniri despre revendicările FNSAR de natură salarială, administrativă și dotare a Serviciilor de Ambulanță.
”Printre solicitări s-au aflat: acordarea salariilor de bază a operatorilor registratori de urgență și personalului TESA care nu au beneficiat de creșterea salariului de bază la nivelul grilei din 2022, corectarea procentelor de sporuri pentru condiții deosebit de periculoase pentru personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar din serviciile de ambulanță, precum și creșterea indemnizației de hrană. De asemenea, s-a discutat despre urgentarea adoptării actului normativ care reglementează numărul de zile de concediu, în vederea semnării cât mai rapide a contractului colectiv de muncă”, a transmis Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.
Reprezentanții ministerului au transmis că la finalul discuțiilor dintre Rafila și reprezentanții sindicatelor au găsit soluții pentru acoperirea deficitului de personal care se ridică la 45%.
”Ministerul Sănătății a făcut pași importanți pentru deblocarea posturilor în sistemul sanitar, memorandumul pentru scoaterea la concurs a aproximativ 4.000 de posturi în unitățile sanitare subordonate Ministerului Sănătății, inclusiv în Serviciile de Ambulanță urmând să fie aprobat în scurt timp de Guvern.
În cadrul întâlnirii, s-a analizat proiectul Legii salarizării care a fost înaintat de Ministerul Sănătății, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, pentru funcțiile din Serviciile Publice de Ambulanță.
S-a discutat și s-a convenit o intâlnire interministerială între Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în vederea urgentării aplicării Legii nr. 5/2021”, au mai transmis reprezentanții ministerului.
Mai mult, Ministrul Sănătății a insistat asupra înlocuirii parcului auto învechit cu ambulanțe noi, achiziționate din fonduri publice.
În urmă cu ceva timp, Alexandru Rafila a dezvăluit, în exclusivitate, la România TV că parcul auto al Serviciului de Ambulanță este foarte vechi și că peste 50% dintre autospeciale au o vechime de peste 10 ani, iar 300 dintre ele sunt nefuncționale.
Oficialul a spus că principalul vinovat pentru asta este DSU pentru că în ultimii 4 ani, nu a făcut achizițiile necesare, asta deși există o finanțare europeană pentru cumpărarea de aproximativ 4300 de ambulanțe.
”Faptul că ambulanțele au parcul auto extrem de vechi și peste 50% au peste 10 ani vechime, afectează siguranța pacienților și siguranța echipajelor de pe aceste ambulanțe, ăsta este un lucru clar, iar DSU trebuia să achiziționeze în ultimii 4 ani, în perioada 2018 -2022, un număr minim de 2800 sau maxim 4300, cum a fost contractul și finanțarea. Din păcate, Serviciile de Ambulanță au primit doar 600 de ambulanțe și lucrul acesta este insuficient pentru că sunt necesare peste 1500 de ambulanțe noi, în condițiile în ultimii 3 ani nu s-au mai făcut astfel de achiziții”, a mai spus ministrul Sănătății.