Alexandru Rafila nu renunţă la certificatul verde, deşi legea din Parlament s-a împotmolit prin comisii. Deputatul PSD susţine că documentul ar trebui să fie emis și pentru persoanele cu test negativ, nu doar pentru cele vaccinate și vindecate.
„Certificatul verde, trebuie să înţeleagă oamenii, este un drum spre normalitate, nu este un document făcut ca să oprime lumea, nu trebuie considerat aşa, el este un instrumet de sănătate publică care previne îmbolnăvirea individuală şi care dacă este aplicat pe scară mai mare previne îmbolnăvirea ueni comunităţi”, a spus Alexandru Rafila. El a dat un exemplu și a spus că acesta ar trebui introdus atunci când se anunță o creștere a ratei de infectare, o creștere susținută, de 2-3 săptămâni.
EXCLUSIV Alexandru Rafila îi taie din atribuţii lui Raed Arafat: „Nu se poate ca alte structuri să ia decizia și Ministerul Sănătății să fie responsabil”
„Şi aşa există o opoziţie, şi atunci el ar trebuie să fie introdus când lucurile anunţă o agravare a situaţiei. Ai un motiv să introduci certificatul pentru că previi”, a mai spus specialistul. Mai mult, Rafila a declarat că, din punctul său de vedere, certificatul verde ar trebui să poată fi emis și pentru acele persoane care au un test COVID negativ, dar nu și în cazul testelor de anticorpi.
„Absolut, să conţină şi testare, dar nu testare de anticorpi. Testarea de anticorpi o să fiu primul care o să o sprijin când o să am o referinţă, să am un instrument pus la dispoziţie de o organizaţie responsabilă. (…) Se caută o metodă care să certifice protecţia persoanelor care au trecut prin boală şi care n-au ştiut, au fost asimptomatice”, a spus acesta.
Alexandru Rafila susţine că trebuie precizat clar în legislaţie când se poate renunţa la certificatul verde, care e contextul epidemiologic care să poată să ofere această alternativă.
Alexandru Rafila, despre pandemie: În mod evident, valul 5 va veni
Întrebat, marţi seara, la „Marius Tucă Show” de la Aleph News, despre numărul mare de cazuri, Rafila spune că una din explicaţii este imunitatea scurtă pe care o oferă vaccinul, dar pe măsură ce se va administra şi doza treia, lucrurile vor intra în normal.
„Imunizarea de turmă, mai devreme sau mai târziu, se va produce. Prin trecerea prin boală sau vaccinare vom ajunge la imunitatea de turmă, dar boala va rămâne endemică, nu va dispărea. Probabil că va exista o sezonalitate ca la gripă. Cu cât tulpina este mai transmisibilă, cu atât procentul de populaţie care trebuie să treacă prin boală sau să se vaccineze este mai mare. Dacă la început se discuta de 70%, pentru această tulpină, mult mai transmisibilă, ajungem la o imunitate greu de atins, aproape de 90%”, afirmă Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila, pregătit să preia funcţia de ministru al Sănătăţii: „Dacă reușim să scăpăm de la moarte 5.000 de oameni sau 10.000 de oameni, mi se pare un lucru extraordinar!”
Cu cât se vaccinează mai mulţi, cu atât drumul spre normalitate e mai scurt. Întrebat dacă se gândeşte ca antiviralele să ajungă în farmacii, Rafila a spus că da, dar trebuie să fie recomandate cu prescripţie medicală: „dacă vor apărea antiviralele în farmacii, oamenii să se ducă la începutul bolii. Dacă se duc mai târziu, efectul antiviralelor este practic nul şi este şi toxic pe deasupra”.
Referitor la valul 5, medicul spune că va veni, pentru că populaţia receptivă se va reconstitui: „sunt cei care au făcut vaccin şi nu mai au imunitate sau cei care nici nu au trecut prin boală, nici nu s-au vaccinat. Şi mai e un lucru: în perioada Sărbătorilor de Iarnă, indiferent ce măsuri se iau, mobilitatea oamenilor şi tentaţia de a nu respecta regulile este mare”.