Alexandru Rafila l-a criticat dur pe Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, în cadrul interviului pe care medicul l-a susținut la emisiunea lui Marius Tucă.
Rafila s-a arătat revoltat de afirmațiile edilului cu privire la faptul că nu s-a vaccinat. Nicușor Dana a recunoscut, azi, în cadrul unei conferințe de presă că nu s-a vaccinat încă deoarece niciun medic nu i-a spus acest lucru.
Medicul Alexandru Rafila i-a reproșat primarului că este iresponsabil față de sănătatea celorlalți cetățeni și că atitudinea sa compromite campania de vaccinare.
„Nicușor Dan nu s-a vaccinat, pentru că nu i-a spus medicul. Întrebarea mea este care medic, de familie sau pediatru? Cine trebuia să recomande un vaccin primarului Capitalei. Genul asta de exemple compromit campania de vaccinare.”, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a explicat, în cadrul unei emisiuni la Antena3 , de ce anumite persoane încă se pot infectat cu Sars-Cov-2 deși sunt vaccinate.
Medicul a subliniat că serul anti-Covid poate reduce cu până la 90% riscul de a contacta o formă severă a bolii, mai ales în cazul tulpinii Delta, care este extrem de contagioasă.
”Pentru că nu exista un vaccin perfect. niciun vaccin nu este perfect. Noi avem copii vaccinați împotrivă rujeolei care se imbolnvesc. da, sunt foarte rare cazurile.
S-a observat care sunt persoanele care se îmbolnăvesc după vaccinare, eu cunosc persoane vârstnice cu boli cronice și care în ciuda faptului că au 2 doze de vaccin au un nivel de anticorpi foarte scăzut.
Asta este situația. Când văd că se reduc cazurile grave și reduc decesele cu 80-90% atunci am toate motivele să pledez în favoarea vaccinării” a spus medicul Alexandru Rafila.
Medicul a afirmat că nu există, în prezent, îndeajuns de multe studii care să arate că cei vaccinați transmit mai greu virusul, odată ce l-au contactat.
”Nu cred că avem suficiente date în momentul de față. Din ceea ce stiu și de la colegii mei, cantitatea de virus eliminată în infectarea cu tulpina Delta este mult mai mare decât la tulpina clasică. Asta face ca transmisibilitatea să fie mai mare. În loc să elimin de exemplu 100 de milioane de particule virale, elimin 100 de miliarde. De o mie de ori mai mult!
Sigur că și aceasta boala este mult mai transmisibilă în momentul de fata pentru că daca ai o cantitate de microorganism infectant mai mare și transmisibilitatea este mai mare” a explicat profesorul Rafila pentru Antena 3.