Alexandru Rafila a declarat, la o săptămână de la relaxarea restricţiilor, că încă există trasmitere comunitară şi îi îndeamnă pe români să fie responsabili în această perioadă.
Ministrul Sănătăţii a declarat că după o săptămână de relaxare se observă o scădere uşoară a numărului de persoane infectate cu coronavirus, însă atrage atenţia că încă există transmitere comunitară.
Citeşte şi Vaccinare anticovid. CEO-ul Pfizer: „Este necesar un al patrulea rapel chiar acum”
„Ne găsim la o săptămana de la ridicarea restrictiilor. Trebuie sa vedem evoluţiile. După o săptămână de relaxare, observam o scadere usoară a cazurilor.
Aproape 2,8 milionae de cazuri confirmate in Romania. Principalii indicatori de supraveghere sunt în scadere. Numărul nou de cazuri confirmate si de decese inregistreaza scaderea cea mai rapida. Asteptam sa vedem in perioada următoare. În ceea ce priveste rata de pozitivitate, ea s-a stabilizat. Secventierile in aceasta perioadă au reflectat doar circulaţia tulpinii omircon. În ultima săptămână nu am mai avut circulație cu tulpina Delta în România, este un lucru important.
În Europa se înregistrează o creștere a numărului de cazuri confirmate, în special în partea de vest a continentului. Este normală această creștere, era de așteptat, în Germania, Franța, Italia, Marea Britanie, Austria, Grecia, Irlanda, Belgia, după ridicarea restricțiilor și creșterea mobilității
Insist in continuare, Ministerul Sanatatii a pastrat functionala accesarea serviciilor la medicul de familie. Păstram aceleasi indicatii, de prezentare la medicul de familie pentru testare. Recomandarea noastră pentru persoanele depistate pozitiv este să se izoleze. Restul recomandarilor, de utilizare a mastii in spatiile inchise, evitarea aglomeratiei, sunt extrem de importante. Avem inca transmitere comunitara si trebuie sa fim responsabili.
Nu as discuta despre al saselea val, atata timp cât valul cinci nu s-a terminat. Acum discutam despre o posibila continuare al acestui al cincilea val, in functie de modul in care populatia reactioneza la respectarea acestor masuri pe care le recomandam. Sigur ca daca se ajunge ca cresterea numarului de cazuri sa se reflecte in spitale si sa puna probleme la acordarea asistentei medicale, masurile se vor lua la nivelul Guvernului”, a declarat ministrul Sănătăţii în cadrul unei conferinţe de presă.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.854 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID– 19), cu 2.767 mai multe decât în ziua anterioară. 595 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare, anunță Ministerul Sănătății.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 427 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.587 cu 252 mai puțin decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 542 de persoane, cu nouă mai puțin decât în ziua anterioară. Dintre cei 542 de pacienți internați la ATI, 485 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 226 sunt minori, 221 fiind internați în secții, cu 31 mai puțin decât în ziua anterioară și 5 la ATI, cu 3 mai mult decât în ziua anterioară.
În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 69 decese (37 bărbați și 32 femei), dintre care 9 anterioare intervalului de referință.