Ministrul Sănătății susține că negocierile cu Comisia Europeană sunt destul de dificile. Producătorii de vaccin fac parte și ei din „triunghiul” negocierilor, iar interesul lor este să vândă cât mai mult.
Totuși, Alexandru Rafila a lăsat de înțeles că discuțiile trebuie să se încheie curând.
„Sper ca aceste negocieri să ajungă în curând la un final, negocieri legate de faptul că noi de la una dintre companii care produce vaccinul pe bază de ARN mesager trebuia să primim anul acesta 11,2 milioane de doze şi este puţin probabil să folosim această cantitate.
De la celălalt producător există o cantitate restantă din anul 2021 de 4,5 milioane. Sunt sute de milioane de euro”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.
De curând, Florin Cîțu, premierul demis, a făcut afirmații halucinante. Acesta a precizat că în perioada în care ocupa funcția de șef la Palatul Victoria nu a văzut concret ce presupune contractul și cu toate acestea, a semnat.
„Erau mai multe companii care spuneau că vor avea un vaccin, dar nu toate au avut un vaccin la un moment dat.
Au fost comandate din decembrie 2020 până în decembrie 2023 87 de milioane, nu se știa dacă o să fie o doză, două, trei sau patru doze. Dacă PSD avea o problemă cu asta de ce nu au cerut renegocierea contractelor?”, a declarat fostul prim-ministru.
Săptămâna trecută, în Parlamentul European, Cristian Terheș a cerut demisia Ursulei von der Leyen, suspectă de corupție.
„Ursula von der Leyen trebuie să demisioneze imediat și necondiționat din poziția de președinte al Comisiei Europene, deoarece acțiunile ei sunt în prezent investigate de Parchetul European. EPPO a anunțat acum câteva zile că investighează modul în care au fost semnate contractele între Comisia Europeană și producătorii de vaccinuri și iată de a transmis Curtea de Audit într-un raport publicat acum câteva zile. Și citez: Comisia a semnat până în noiembrie 2021 contracte de 71 de miliarde de euro din partea statelor membre pentru a cumpăra până la 4,6 miliarde de doze de vaccin anti-COVID”, a afirmat Cristian Terheș.
„Asta înseamnă că ea a cumpărat zece doze de vaccin pentru fiecare cetățean european pe baza unor contracte care nu au fost divulgate public niciodată. Așa au fost transmise publicului contractele pe care ea le-a semnat cu aceste companii farmaceutice.
Cum e asta posibil într-o Uniune Europeană care dorește a fi transparentă cu modul în care se folosește de banii cetățenilor. Așa că întreb și cer din nou demisia imediată și necondiționată”, a conchis europarlamentarul român.